Sommarens jobbtrend är DU

Uppd. 2007-06-18 20:08
 
 
 
Metro rekommenderar
 
Mer på metro.se
 

PERSONLIGHET. Vilka värderingar står du för? Hur är du som människa? Vilka är dina starkaste personlighetsdrag?
Aldrig tidigare har svenska företag varit så angelägna om dina personliga sidor som nu.
– De vill i större utsträckning än tidigare få in rätt person och attityd i organisationen, säger rekryteringsexperten Per Frykman.

Utbildning är förstås inte oviktigt, men det ses numera mer som ett minimikrav än som en konkurrensfördel i utgallringsprocessen när du söker nytt jobb. Förr var utbildningen det i särklass viktigaste urvalskriteriet.
– Att få in rätt yrkeskompetens men fel attityd är ofta förödande. Attitydens ökande vikt vid rekryteringar är definitivt ingen övergående trend.

Han menar att allt fler företag i första hand rekryterar personer med rätt attityd och därefter hittar lämpliga arbetsuppgifter till personen.
Vilken är då den vinnande attityden sommaren och hösten 2007?
– Var beredd att byta arbetsuppgifter och avancera i organisationen relativt fort. Att vara lyhörd för nya möjligheter är definitivt ett plus, säger Per Frykman.

Ute sommar/höst

 
 

Att luta sig mot tjusiga dokument. Tro inte att examen från den där flashiga skolan automatiskt ska få arbetsgivaren på fall.

Att sikta 20 år framåt. Om du längtar efter guldklockor som ”tack för lång och trogen tjänst” är du på helt fel planet.

Att slå sig till ro med arbetsuppgifter. Du har några specifika arbetsuppgifter, och Gud nåde den chef som vill ändra på det. Tänker du så? Aj, aj. Då är du kvar på 80-talet.

Att vara en ja-sägare. Väntar du på order och hoppas på att chefen ska upptäcka dina talanger och färdigheter? Vakna... nu är det personligt ansvar som gäller!

Att tänka på lojalitet.
Låt oss säga att du på en anställningsintervju får frågan ”Vad gör du om 10 år?”. Vad svarar du? Att du ”förmodligen är vara kvar om jag trivs...?” Ha. Ingen förväntar sig den typen av lojalitet längre. Du kan till och med bränna dina chanser till jobbet om du tänker så.

Att betrakta kunder som ”jobbiga”.
Om du ser kunder som ett nödvändigt ont, något som krävs för att du ska ha ett jobb att gå till, bär du en attityd som varje modern arbetsgivare vill bort ifrån.

Inne sommar/höst

 
 

Att vilja vara i framkant. Om du gillar att vidareutveckla dig för att uppnå bättre resultat på jobbet är du helrätt 2007 (om ditt syfte med kursen är några sköna dagars avbrott från de dagliga sysslorna är du däremot ute).

Att vara ego.
Aldrig tidigare har medarbetare getts så stora möjligheter till individuell
karriärutveckling. De flesta företag beundrar personal som värderar sin personliga utveckling högt, väl medvetna om risken att ett konkurrerande företag kan få upp ögonen.

Att etablera relationer med kunder. Kunder blir en allt viktigare samarbetspartner i utveckling av tjänster och produkter för många företag. Så om du visar en attityd av att vilja ha goda relationer med dem blir du en vinnare.

Att våga utmana.
Att våga komma med förslag på förbättringar och förändringar är en gemensam nämnare för många framgångsrika karriärister numera.

Att använda sitt nätverk i jobbet.
Få saker uppskattas så mycket som när du hjälper ditt företag med kontakter, detta gäller vid såväl rekrytering eller i arbetet med att skaffa nya kunder.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb