Karriärcoachen Carina Kindkvist menar att det är viktigt att följa de vett och etikett-regler som finns på arbetsplatsen. 
Foto: Foto: Urban Brådhe

Snygg entré på sommarvicket

Uppd. 2007-06-12 14:00
 
 

NY PÅ JOBBET. Att trampa i klaveret som nykomling på en arbetsplats är inte särskilt svårt. Det kan räcka med att dricka ur en kollegas kaffekopp, ta för långa raster eller störa chefen mitt under kundmötet.

Som sommarvikarie har man många vett och etikett-regler att ta hänsyn till för att få en flygande start och en bra relation till sina nya chefer och kolleger.
Karriärcoachen Carina Kindkvist från Coachhuset ger rådet att vara lyhörd och ödmjuk de första dagarna.
– När du kommer in i en arbetsgrupp förändras gruppens sociala ordning tills du kommit in och hittat din roll. Det är en process som tar tid, och det absolut största misstaget man kan göra som ny är att komma in och ta mycket plats från start. Det gäller att inte utmana alltför mycket i början.

Om du vill sticka ut hakan – gör det i smyg.
– Om du exempelvis upplever att du kommer mycket bra överens med din chef och har förslag till förändringar av verksamheten, hantera det vid sidan av så att kollegerna inte noterar det i början.
Ett sätt att snabbt bli en i gänget är att visa nyfikenhet på dina nya kolleger, att ta initiativ till luncher och skylta med dina mest sympatiska sidor.
Nedan har du den totala guiden för dig som vill ta din nya arbetsplats med storm – utan.

Vett och etikett på vicket

Var inte för kaxig i början. Att redan från start komma med starka åsikter om hur saker och ting sköts på arbetsplatsen är dömt att leda till irritation.

Tänk på att du som nykomling
kan utgöra ett hot mot arbetsgruppens invanda informella roller. Känn in stämningen, låt kollegerna berätta om sig själva och visa att du är genuint intresserad av att lära känna dem.

Tacka ja även till arbetsuppgifter
som du inte känner dig hundra procent säker på, men som du ändå känner att du kan klara av om du fokuserar och införskaffar tillräckligt med kunskap.

Det är nödvändigt och naturligt att fråga sig fram när jobbet är nytt, men fastna inte i vanan att alltid fråga innan du vågar göra något. Tro på dig själv och våga lösa saker och ting på egen hand också, det stärker självförtroendet. Se bara till att alltid lära dig något av dina misstag.

Se till att få eller föreslå att du själv kan skriva en tydlig arbetsbeskrivning där din arbetsroll, ditt ansvar och dina befogenheter klargörs. Om du inte har en tydligt formulerad arbetsbeskrivning finns det risk att du är överambitiös och tar på dig för många arbetsuppgifter, vilket gör att du lätt tappar gnistan efter ett tag.

Om du upplever att du inte
har full koll på arbetsgivarens verksamhet och din roll i sammanhanget, kommunicera det direkt till din chef. Låt det inte gå flera veckor eller, i värsta fall, månader innan du behärskar dina arbetsuppgifter. Det märks alltid förr eller senare på att du inte presterar något särskilt starkt resultat. Om du skjuter upp alla grundläggande frågor riskerar det att bli mer pinsamt ju längre tiden går.
Var tydlig med förväntningarna. Berätta för chefen om vad du själv förväntar dig av jobbet, och fråga samtidigt efter chefens förväntningar på dig. Genom att reda ut detta tidigt kan ni undvika onödiga missförstånd. Be gärna om regelbunden respons, det brukar uppskattas.

Ha fokus på vad du kan
tillföra dig själv, chefen, företaget, kolleger och arbetsuppgifter. Att vara ny på jobbet kan ge en övertändning, vilket kan göra att du tappar bort dig själv bland alla arbetsuppgifter och förväntningar. Ta tre steg framåt och två tillbaka. Påminn
dig själv kontinuerligt om varför du valde jobbet.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär