Försvaret – en väldigt manlig arbetsplats.

Kvinnor mår bättre bland många män

Uppd. 2008-01-17 23:58
 
 

Kvinnor på mansdominerade arbetsplatser är friskare

Fråga
KVINNA: Mår du bättre när du är bland män?
 
 
 
 
 

UNDERSÖKNING. Kvinnor som jobbar på mansdominerade arbetsplatser i privata näringslivet är mindre sjuka än andra kvinnor. Friskast är kvinnorna i byggbranschen. Det visar en ny undersökning som gjorts av Centrum för folkhälsa vid landstinget i Stockholms län i samarbete med forskare vid Karolinska institutet i Solna och Uppsala universitet. Studien baseras på registerkörningar som Afa försäkringar och tjänstepensionsföretaget Alecta gjort på över 2 000 svenska företag med fler än 74 anställda.
– Det var roligt. Det är ju generellt få kvinnor i byggbranschen, men de tjejer som väljer jobb i byggbranschen gör det oftast för att det är fritt, man jobbar ute och jobbar fysiskt. Att kvinnorna mår bra kan ju bero på sådana saker mer än att det är en manlig arbetsplats, säger Ann-Louise Nilsson, en av landets två kvinnliga ombudsmän inom fackförbundet Byggnads.

Generellt sett är kvinnor mer sjukskrivna än män. Att kvinnorna på arbets-platser med flest män är friskare överaskade forskarna eftersom tidigare studier pekat på att en jämn könsfördelning är bra för hälsan. Undersökningen visar att även män har mindre sjukfrånvaro om de jobbar på arbetsplatser med flest män. Forskarna vet ännu inte orskerna, men de ska forska vidare i det under året.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa