10 saker du kan deala till dig i stället för lön

Publ. 2009-06-03 21:09
 
 

Stimulerande jobb-utmaningar. Förhandla om öronmärkt tid för att få syssla med jobbprojekt som enagagerar dig. Det ger dig chans att prova dina vingar på nya områden, samtidigt som det är till nytta och värde för din arbetsgivare. En perfekt karriärutvvecklingsmöjlighet.

Kurser. Välj i förväg ut några kurser du vill gå – som gynnar både dig och din karriär, samt  företaget (indirekt eller direkt). Lär dig presentationsteknik, göra effektiva mindmaps, kalkylprogram.

En bättre arbetsmiljö. Kanske vill du flytta till ett annat arbetsrum som känns roligare att jobba i? Eller byta ut ditt gamla skrivbord till ett höj- och sänkbar variant? Arbetgivare ska så klart ge dig bra arbetsmiljö ändå – men samtalet erbjuder ett tillfälle att ge chefen en extra spark i baken.

Mobil med fast abonnemang. Hur mycket pengar skulle du spara om dina kostnader för privata mobilsamtal försvann? Låt din arbetsgivare betala för abonnemanget. Fast abonnemang betyder numera att Skatteverket inte förmånsbeskattar dina privata samtal.

En jobbcoach. Coacher hjälper dig att bli ditt bästa jag – båda som människa och som yrkesperson. Något som är bra även för chefen. Ta gärna upp att coaching brukar leda till att prestationsförmågan höjs.

Restid = arbetstid. Om du pendlar till jobbet med tåg och jobbar under tiden, kan du få igenom att denna tid ska räknas in i arbetstiden.  

”Lyxprogram” i datorn. Om du har hittat ett datorprogram som skulle hjälpa dig mycket i ditt jobb och kanske till och med göra det lite roligare att arbeta, varför inte passa på nu? Under lönesamtalet kan du få igenom sådant som chefen annars skulle säga nej till.

Tilläggspension. Om din arbetsgivare vill premiera dig lönemässigt, men är rädd att dina kolleger jämför sina löner med din, är höjd tilläggspension en bra modell. På så sätt kan din lön vara samma som förut, samtidigt som ersättningen till dig blir högre. De sociala avgifterna för tilläggspension är dessuom lägre än för vanlig lön.

Medlemsskap i utvecklande föreningar. Ta chansen att låta arbetsgivaren sponsra din intellektuella utveckling. Om du till exempel har ett stort intresse för samhällstrender, kan du säga det till chefen och be arbetsgivaren sponsra dig mig ett medlemsskap i exempelvis World Future Society.

En snabbare laptop. Är du trött på att datorn känns seg? Kom överens om att företaget köper dig en ny – som gärna får vara lätt som en fjäder också. Att dina arbetsverktyg är optimerade för dig vinner både företaget och du på.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön