Undvik nätverkandets vanligaste fallgropar

Publ. 2009-05-26 12:46
 
 
 

Nätverkande är både kul och ofta också en förutsättning för att komma åt de riktigt roliga jobben. Det finns dock ett par minor som man helst bör undvika för att bli en framgångsrik nätverkare. Vi tog nätverksexperten och vd:n för rekryteringsföretaget Agentum, Lee Wermelin, till hjälp för att få tips på hur man kan undvika de värs­ta sociala fällorna på vägen mot ett professionellt nätverkande.

1. Att prioritera kvantitet snarare än kvalitet  Visst är det roligt och något av en statusfaktor att ha många kontakter på Facebook och Linkedin. Det kan dock leda till att nätverkandets huvudsyfte kommer i skymundan för ett samlande av visitkort och kontakter. Det intressanta är i själva verket inte hur många du känner utan vem du känner.  Satsa på ett nätverk som är tillräckligt stort för att du ska hinna och orka underhålla det.

2. Kortsiktigt tänkande Att bygga upp ett professionellt nätverk tar tid och låter sig definitivt inte göras över en natt. Om du plötsligt blir en flitig nätverkare samma dag du förlorar jobbet är det lite väl uppenbart för dina kontakter att du hör av dig i hopp om att få ett nytt jobb snarare än för att visa prov på ett genuint intresse för personerna i ditt nätverk. Tänk långsiktigt och bygg förtroende, så kommer dina nätverkskontakter förr eller senare att löna sig.

3. Bristande uppföljning När du kommer hem från ett mingel med fickan full av nya visitkort så ligger det nära till hands att lägga ifrån sig visitkorthögen och ta tag i dagens mest akuta arbetsuppgifter. Om du inte följer upp dina kontakter genom att mejla eller ringa dem så är din mingelstund i princip bortkastad.

4. Att glömma befintliga kontakter i jakten på nya Innan du ger dig ut och letar nya kontakter kan det vara läge att inventera ditt befintliga nätverk. Många gånger kan befintliga kontakter ge mer än nya. När man minglar som flitigast är det lätt att glömma vilka personer man redan har i sitt nätverk.

5.
Att prioritera bort nätverkande och skylla på tidsbrist Det finns alltid en ursäkt för att inte gå på ett mingel och visst finns det så gott som alltid arbetsuppgifter som känns mer angelägna att ta tag i än att äta lunch med en nätverkskontakt. Om du prioriterar att regelbundet träffa dina nätverkskontakter så ger det garanterat avkastning.

6
. Att fastna hos kollegerna eller vännerna på minglet  Ta gärna med dig några vänner eller kolleger som sällskap, men det är lätt att ni agerar bromsklossar åt varandra om ni bara pratar med varandra hela kvällen. Mingla på egen hand en stund.

7. Att enbart utgå från sina egna behov Nyckeln till framgångsrikt professionellt nät-verkande är att ha rätt attityd. Kräv ingen direktavkastning och fundera
i första hand på vad du kan bidra med till din nätverkskontakt, snarare än vad kontakten kan ge dig. Med den inställningen skapas förtroende och relationer som du kan har nytta av hela livet.

8. Att vara ett ”profes-sionellt proffs” Självklart ska du undvika att bli alltför privat genom att exempelvis berätta om krämpor och misslyckade relationer, men det finns heller ingen anledning att bli opersonlig och fastna i att enbart prata jobb. Våga bjuda på dig själv genom att dela med dig av dina erfarenheter, berätta om dina fritidsintressen eller någon passion. Även affärskontakter uppskattar dem som bjuder på sig själva.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Flirta med rätt chef så gör du snabbare karriär. – Flirta med glimten i ögat. Använd det om det hjälper dig, säger Anna Cederquist på kvinnliga...

Fler artiklar inom Nätverka