”Robinson”-deltagaren Angela Monroe, 31, Stockholm, har nischat in sitt företag på experimentell inredningsdesign, som exempelvis väggdekor. – Det är mycket roligare att vara sin egen. Ibland hamnar man i flow och då vill man jobba 24 timmar i sträck.
Foto: Foto: Isabel Svensson

Robinsondeltagare är flitiga företagare

Publ. 2009-03-30 15:36
 
 

Det vimlar av företagare i årets "Robinson". Här berättar de varför de väljer en karriär utanför den vanliga anställningen.

Var tredje deltagare i årets Robinsonsäsong är företagare. Det kan jämföras med den övriga befolkningen, där färre än var tionde person har företag. Antingen driver deltagarna sina egna konsultverksamheter eller så bygger de företag och anställer personal.
– Jag minns knappt längre hur det är att jobba för någon annan, säger deltagaren Jarmo Heinonen, 54, som i sina olika företag genom åren haft över 100 anställda.

Deltagarna tror knappast att företagarträngseln i programmet är en slump.
– Till programmet söker sig den typen av människor. Att driva företag kräver jävlar anamma och tro på sig själv, säger deltagaren Angela Monroe, 31.

Redan från start såg hon, och enligt henne flera andra, sin medverkan i programmet som en alldeles utmärkt marknadsföringsplattform.
– Vi gjorde reklamkupper under inspelningarna. Vi får se om de har kommit med i programmet, säger Angela Monroe.

Robinson-folkets bästa starta eget-tips

Ellenor Pierre.
 
Ellenor Pierre.
 
Nina Amjadi.
 
Nina Amjadi.
 
Jarmo Heinonen.
 
Jarmo Heinonen.
 
Christian Ternstedt.
 
Christian Ternstedt.
 

Ellenor Pierre, 35, Gävle, startade upp en MQ-butik redan för åtta år sedan. Butiken blev uppköpt 2006. I fjol öppnade hon en Esprit-butik.
– Det ger en otrolig kick att jobba åt sig själv. Man blir mer motiverad av att gå till jobbet. Det sköna med att vara franschise-tagare som jag, är att man har varumärket i ryggen och slipper pressa priser och fundera på inredning. Samtidigt får jag påverka vad jag köper in och välja personal själv.

Mitt bästa starta eget-tips: Var hård på fasta kostnader. Sedan sitter man fast i dem.

Christian Ternstedt, 28, Jönköping
, har blivit mångmiljonär på sitt företagande. Först drev han upp ett callcenter med ett 60-tal anställda. Som han sålde. Sedan öppnade han spelbolag på nätet. Som han också sålde. Snart lanserar han en ny webbsatsning.
– Det är en härlig frihet att bestämma till 100 procent över vad man gör. Om man väl har blivit företagare går man aldrig tillbaka till en anställning.

Mitt bästa starta eget-tips: Var lite dum. Tänk inte så mycket på riskerna.

Jarmo Heinonen, 54, Vaxholm, var anställd på Ericsson fram till 30-årsåldern. Sedan tröttnade han "på alla jäkla möten" och köpte in sig i ett larmbolag. Driver i dag både ett säkerhetsbolag och ett pulverlackeringsföretag.
- Jag blev företagare för att tjäna pengar och för att göra något eget. Och det har gått bra. Nu kommer jag in på kontoret 2-3 timmar om dagen. Min personal sköter arbetet jättebra.

Mitt bästa starta eget-tips: Lägg ut många krokar, på rätt ställen, så att du är med när det händer. Det gäller att få den där genombrottsordern.

Nina Amjadi, 22
, har planer på att starta en egen reklambyrå och pluggar reklam just nu. Parallellt driver hon sitt eget företag där hon tar fram logotyper och formger broschyrer.
- Jag har tidigare jobbat som ekonomiassistent och projektledare. Nu känns det som att jag har hittat rätt. Jag gillar att bestämma över mina egna arbetstider. Om jag vill jobba kväll eller en heldag på söndagen kan jag göra det. Och det jag tjänar är mitt.

Mitt bästa starta eget-tips: Gör det bara!
 
Michel Berendji, 39, i Stockholm, driver egen verksamhet där han hjälper restauranger att styra alltifrån administration och leverantörsförhandlingar till renoveringar och tillståndsfrågor.
– Jag drivs av företagandets frihet, fast i perioder kan bli för mycket av friheten, särskilt nu under lågkonjunkturen.

Mitt bästa starta eget-tips: Försök att skaffa dig en långvarig kund innan du drar igång. Då blir det även lättare att få fler kunder.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär