– Jag är inte orolig, säger Jacob Ivstam, som nyligen har fått anställning på dataföretaget EDB i Sundbyberg.
Foto: Foto: Isabel Svensson

Bra framtid för IT-jobben

Publ. 2009-03-04 15:10
 
 

Lågkonjunkturen slår undan benen på många i dessa varseltider. Men det finns yrken som har en bra framtidsprognos – IT-jobben.
 
Dataföretagen edb och Softronic är två av marknadens vinnare där man nyanställer och där ingen pratar om anställningsstopp.
– Vi är inte sådär jättedrabbade av lågkonjunkturen, det enda vi märker är att när företagen vill göra något så funderar de lite längre än vanligt tills de drar igång en aktivitet, säger Anders Berlin, enhetschef på Softronic som han bedömer är en IT-arbetsplats med god prognos för framtiden.
– Vi har inga lån och vi har en bra kassa. Om vi går in i en lågkonjunktur är vi väl förberedda, säger Berlin.

Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen bekräftar att it-branschen klarat sig bättre i lågkonjunkturen än många andra yrken.
– Det viktigaste är att skaffa sig en bra basutbildning på högskola. Skaffar man sig en bra plattform är utsikterna väldigt goda, säger Tord Strannefors och tillägger att IT-branschen är en växande bransch långsiktigt där det utbildas för få.

Systemdesigner, programmerare och personal som kan leda IT-projekt är framtidens IT-jobb, enligt Tord Strannefors.

I går fanns det 832 lediga jobb inom data och it att söka på Arbetsförmedlingens hemsida. Mest eftersökta är systemutvecklare och programmerare följt av nätverkstekniker, projektledare, dataoperatörer och it-tekniker bland annat.

Jacob, 25, har precis fått ett IT-jobb

FRAMTIDSYRKE. Jacob Ivstam, 25, är purfärsk anställd på dataföretaget edb i Sundbyberg. Han ser ljust på framtiden med den utbildning han har i bagaget. Jacob hade siktet klart för sig för flera år sedan när han valde att utbilda sig till systemutvecklare där han visste att det fanns gott om jobb.
– Jag har alltid varit intresserad av datorer och det föll sig naturligt att satsa på systemutveckling, säger Jacob, som började på edb så sent som för tre  veckor sedan tillsammans med fem andra IT-proffs.

Den dag han slutar på edb är han säker på att inte behöva gå ut i arbetslöshet. Han är övertygad om att den goda prognosen för IT-jobb kommer att stå sig även i den globala ekonomiska kris vi befinner oss i.

Katarina Arnstad Elmblad

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb