De som gått utan arbete länge har svårast att få ett arbete.
Foto: Foto: Scanpix

Långtidsarbetslösa har svårast att få jobb i år

Publ. 2011-01-14 10:41
 
 

Antalet långtidsarbetslösa ökar och är den grupp som har svårast att få jobb. Vid en ny lågkonjunktur skulle antalet öka ytterligare.

Metrojobb har tidigare skrivit om att arbetsmarknaden ser allt ljusare ut och att fler företag planerar att nyanställa. Ändå är det en grupp som har svårast att få jobb – de långtidsarbetslösa.

Enligt en artikel av Svenska Dagbladet så har antalet långtidsarbetslösa ökat under finanskrisen. under 2007 var de 68 000 personer, tredje kvartalet 2010 var de i stället 126 000 personer.

Långtidsarbetslösa räknas enligt Statistiska centralbyrån som personer som gått utan arbete i över ett halv år och siffrorna bygger på personer mellan 16 och 64 år gamla.

En ny lågkonjunktur skulle kunna innebära att gruppen långtidsarbetslösa ökar igen. Den här gången skulle det kunna hända innan högkonjunkturen lett till arbete för stora mängder arbetslösa. Troligen kommer det kommer dröja innan långtidsarbetslösheten sjunker.
– För att det ska hända krävs det att vi får en långvarig högkonjunktur. Risken är att nedgången kommer för tidigt. Då går vi in i nästa lågkonjunktur med fler långtidsarbetslösa än vi hade förra gången, säger Anders Forslund, vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utveckling, till Svenska dagbladet.

Rickard Lindholm

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb