Thomas Gårdängen kollar mejlen på Ipaden i väntan på bussen.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Så reser du effektivt och förlorar ingen tid

Publ. 2011-01-18 10:13
 
 

Reser du mycket i tjänsten? Då vet du att mycket tid tillbringas på tåg, flyg, bussar och i taxi och vänthallar. Thomas Gårdängen låter inte någon minut gå förlorad.

Han är en av alla som har en kalender välfylld med resdagar sedan flera år tillbaka.
– Ett tag samlade jag ihop några hundra tusen poäng på flygen med resor till Indien, Kina, Japan och USA, säger Thomas Gård­ängen, tidigare projektledare för stora internationella mjukvaruprojekt och numera oberoende konsult i Lund.

Han tycker att varje stund av restiden ska utnyttjas:
– Jag ser ofta affärsmän som ”förbereder sig” med en öl i vänthallen på flyget, eller läser Metro eller Sydsvenskan i väntan på tåget. Det verkar som om semestertofflorna är på, bara för att de inte befinner sig på kontoret.

Att luta sig tillbaka, ströläsa tidningen eller ringa upp någon för att snacka ­lite  är att försumma värdefull arbetstid, anser han.
– Visst, det händer förstås att även jag tar en kaffe i vänthallarna, men då sitter jag fokuserat och funderar igenom vad som ska göras, vem jag ska träffa, hur jag ska lägga upp mötet.

Fokus är nyckeln till att vara effektiv, menar han:
– På en konferens i Indien förra året fick jag faktiskt pris för att jag lyckades samla på mig 450 visitkort under de tre dagarna. Det var möjligt tack ­vare att jag hade förberett mig väl under resan dit.

Thomas Gårdängens tre tips

1. Titta framåt
”Om jag till exempel flyger till London över dagen ägnar jag restiden åt att gå igenom det som ska hända när jag kommer fram: vilka uppgifter som ska lösas, vilka jag ska träffa, vad syftet med mötena är och vad jag vill ha uppnått när jag kommer hem.”

2. Gå igenom slutjusteringar
”Om jag ska hålla en presentation ska den förstås vara klar och förberedd innan jag reser hemifrån, men ofta behövs det göras slutjusteringar. Kanske siffror som ska uppdateras eller något annat. Restiden är bra för den typen av uppdateringar.”

3. Processa mejlen
”Jag ser till att min bärbara dator är synkad innan jag sätter mig på flyget, och vissa dagar har jag 250 mejl som behöver gås igenom. Sådant är perfekt att göra på planet. Mina svar placeras i utkorgen, så att de skickas i väg när jag kommer fram och har tillgång till internet igen.”

 
Kristian Borglund

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön