Efter första barnets födelse så är mamman dubbelt så ofta sjuk som pappan.
Foto: Foto: Scanpix

Mammor är sjukare än vad pappor är

Uppd. 2011-02-04 17:36
 
 

Mammor blir sjukare oftare än pappor visar ny rapport. Mamman är hemma från jobbet dubbelt så ofta som pappan.

Mammor blir oftare sjuka än pappor, i alla fall om man ser till sjukfrånvaron. Innan kvinnor får barn så är män och kvinnor ungefär lika ofta borta från jobbet på grund av sjukdom, men efter att en kvinna har fått barn så ökar hennes sjukdagar, enligt en ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU).
– det vi kan se är en ganska tydlig effekt med sedan är det svårt att förklara vad det beror på, säger Per Johansson, professor i nationalekonomi på Uppsala universitet som är en av författarna till rapporten.

Efter första barnets födelse tills barnet fyller 15 så har mamman ungefär dubbelt så många sjukfrånvarodagar som pappan.

– Det visar på att det inte är några smittoeffekter av att kvinnan umgås mer med barnet utan troligen är det familjestrukturen. Många kvinnor gifter sig och skaffar barn med äldre män som kommit längre i karriären och då blir kanske inte deras egen karriär så viktig, säger Per Johansson.

Detta gäller över alla branscher och kan därför enligt rapporten inte bero på att kvinnor jobbar inom sektorer med dålig arbetsmiljö. Dessutom ser det likadant ut i alla länder där en stor andel av kvinnorna arbetar.
– Det är framför allt kvinnorna som förlorar på det här dels ekonomiskt men sedan sätter de sig i en beroendeställning gentemot männen, säger Per Johansson.

Rickard Lindholm

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa