Metro lät Rana Kasto testa sitt jobb-DNA. För henne har fördomar ofta legat i vägen för jobb, men det ska jobb-DNA i framtiden råda bot på.

Foto: Gustav Hugosson

Få rätt jobb med ”DNA-test”

Kan en fotbollsspelare som Anton Hysén verkligen vara en talang inom dans? I arbetslivet hade han sorterats bort innan han fått chansen.

Kvalifikationerna och cv:t hade inte stämt.

– Många som söker jobb i dag blir på samma sätt inte sedda för vad han eller hon kan bidra med i verksamheten utan bemöts av attityder som ”du har inte rätt kvalifikationer”, ”du är för gammal för den här tjänsten”, ”du är för ung”, ”du är inte född här” eller ”du kan inte den här branschen”, säger Marika Skärvik, vd på Performance Potential.

Det är hon som ligger bakom det senaste matchningsinstrumentet inom rekrytering: jobb-DNA.

– DNA:t handlar om att kunna koppla ihop individens själ med företagets själ, så att personer som verkligen är lämpade att dansa med företaget åren framåt lättare får chansen. 

– Det visar till exempel hur man helst agerar och vilket arbetssätt man föredrar, vilka personliga värderingar som styr ens handlande och vilken typ av roll man oftast tar när man kommunicerar med andra.

Hur ser då ett jobb-DNA ut? Metro lät Rana Kasto undersöka sitt. Hon jobbar i dag som utvecklingsstrateg på Telge Bostäder. För henne har fördomar ofta legat i vägen när hon har sökt jobb:

– Jag ser inte ut som en etnisk svensk och har fått en hel del frågor som många av mina vänner aldrig har fått. Jag har fått frågor om heder, om mina föräldrar är ”öppna” och tillåter att jag jobbar, om en invandrartjej som jag får bo ensam. Att jag är tjej brukar å andra sidan ses som en fördel. Enligt fördomarna sköter vi invandrartjejer oss väl.

Ett annat syfte med DNA:t är att undvika felrekryteringar.

– Om man i första hand går på kvalifikationer och fördomar riskerar exempelvis en person som tar massor av initiativ att hamna på en arbetsplats där detta beteende ifrågasätts.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb