Ystad: Metro testar Sveriges bästa bröd
I Ystad finns två av Sveriges bästa bröd. Bageriet Söderberg & Sara kammade hem två guld- och en silvermedalj i SM i Mathantverk i fredags.
I går var Metro på plats och testade guldbröden. Fem Glober av fem ger Metro de två vinnarbröden. Det som gör bageriet så bra verkar vara enkelt.
– Vi bryr oss om vad vi gör, säger Vanessa Hanse, bagare på Söderberg & Sara.
Vanessas kollega Simon Meijer håller med.
– Det är nog det. Vi bryr oss för mycket, säger han.
Bageriet som öppnade 2010 använder sig av ekologiska, närproducerade ingredienser och byter meny i takt med säsong, beroende på vad som odlas i närheten just då. Om medaljvinsterna kommer att påverka försäljningen är för tidigt att säga. Men lite skillnad har redan märkts.
– I dag har vi faktiskt märkt skillnad. Det har varit många som kommer in och gratulerar oss, säger Li Galitsios, butiksbiträde på Söderberg & Sara.
BETYG: 5
Limabaggen, en baguette på vetesurdeg och en långjäst fördeg baserad på små mängder jäst.
• Metros betyg. Godaste baguetten jag ätit.
• SM-juryns motivering. ”Kärleksfullt uppslagen baguette med ett spektrum av eftersmaker.”
BETYG: 5
Bröd bakat på halländskt lantvete med äpple och rostad hasselnöt.
• Metros betyg. Lagom fuktigt och fruktigt. Inbjudande och tuggvänligt.
SM-juryns motivering. ”Vackert välarbetat bröd. Bra balans mellan smaker i en trevlig kombination. Härlig välgräddad skorpa.”