Här är studenternas absoluta drömjobb

Meryem Aktas, Ebba Eriksson, Linnea Ulfheden, Emma Gryting och Viktoria Antoniou studerar maskinteknik på KTH i Stockholm. – Jobbkulturen lockar på arbetsplatser som Google, säger Meryem.

Foto: Lotta Bergseth

Här är studenternas absoluta drömjobb

Google är önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomi-studenter i tolv länder får välja. Fjärde året i rad rankas nätjätten som nummer ett i en global undersökning.

I undersökningen har över 140 000 teknik- och ekonomistudenter i bland annat USA, Kina, Frankrike och Ryssland fått ranka de mest attraktiva arbetsgivarna. 

– Google och andra företag som satsar på PR om hur det är att jobba där och som har fokus på människorna blir attraktiva. Google har ju varit tydliga med att de ska ha de bästa som jobbar där och att de ska trivas, säger Daniel Wägerth, employer branding-expert på marknadsföringsföretaget Universum, som gjort undersökningen. 

Jämfört med tidigare års undersökningar blir managementkonsultföretag mer populärt bland ekonomerna.

Två svenska företag som kommit med på topp-50-listan är Ikea – på plats 21 bland ekonomerna och plats 35 bland teknikstudenterna – och Volvo Cars som rankas på plats 43 bland teknikstudenterna. 

Frihet och självständighet i jobbet är viktigt, även bland svenska studenter.

– En tydlig trend i den här yngre generationen är att de vill jobba mot tydliga mål. Det är viktigare att ha resultat att leverera än att ha 40 timmars arbetsvecka. Konsultjobb lockar många svenska stundeter, säger Daniel Wägerth. 

LÄS MER: Strikt kontorsmiljö går bort

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb