Kuggfrågorna som ger dig jobb på Google

Hur skulle du evakuera ett flygplan? Hur mycket toapapper krävs för att täcka Gotland? Hur skulle du göra för att väga ditt huvud? Rätt svar kan öppna dörrarna för ett jobb på Google.

Sökmotorjätten, som år efter år toppar listor över studenters drömarbetsgivare, behöver knappast oroa sig för att lägga ribban för högt för sina jobbaspiranter. Tvärtom måste de ta till djärva grepp för att vaska fram de bästa intellekten. I stället för det gamla vanliga "berätta om dig själv" vill de mest attraktiva arbetsgivarna nu dyka in i folks hjärnor och se hur de . Det menar författaren William Poundstone, som skrivit boken med titeln "Are you smart enough to work for Google? (och med undertiteln "Trick Questions, Zen-like Riddles, Insanely Difficult Puzzles, and Other Devious Interviewing Techniques You Need to Know to Get a Job Anywhere in the New Economy."

När strömmen av sökanden som knackar på dörren aldrig sinar kan företagen sätta ribban hur högt som helst menar han.

– HR-avdelningarna börjar bli nervösa och frågar sig själva hur de kan säkerställa att deras frågor verkligen fångar upp de som gör jobbet bäst, säger författaren till ABC News. 

Men den som inte klarar frågorna behöver inte vara uträknad ändå. Ett sätt att vinna tid är att först upprepa frågan för att sedan ställa följdfrågor. Om frågan är: Simmar du snabbare i vatten än i sirap? kan följdfrågan bli – "menar du någon speciell typ av sirap eller bara någon som är tjockare än vatten"? Det går också att kompensera bristen på klockrena svar med att göra ett gott intryck.

Det finns i dagsläget inga som helst bevis för att den nya intervjutekniken funkar – bara att de gamla frågorna inte gör det. Studier har visat att att rekryteringen handlar mer om hur de sökanden ser ut och talar, än hur bra de egentligen är på sin uppgift.

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Fler artiklar inom Anställningsintervju