Nu är det bevisa: Författare är galnare

Nu är det bevisat: Författare är galnare

Nu finns det vetenskapligt belägg för den urgamla föreställningen att konstnärer och vetenskapsmän är lite galnare än andra. En studie som gjorts vid Karolinska institutet visar att kreativa personer oftare vårdats för psykisk sjukdom. Kopplingen är starkast mellan författare och schizofreni.

– Personer med schizofreni gör ofta snabba och oväntade associationer. De finns också studier som visar att de är bättre på att dra logiska slutsatser om de står i kontrast till det som redan är känt, vilket kan förklara att schizofrena även är överrepresenterade bland vetenskapsmän, säger Simon Kyaga, överläkare i psykiatri på Karolinska.

Studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Journal of Psychiatric Research, är den största som gjorts hittills på svenska befolkningen. Den omfattar inte bara 1,2 miljoner patienter som vårdats inom sluten eller öppen psykiatrisk vård, utan även deras släktingar ned till sysslingnivå.

En av diagnoserna – bipolär sjukdom – finns i högre grad i samtliga kreativa och vetenskapliga yrken, som dansare, fotografer, forskare och författare. Författare är mest ansatta av de flesta typer av psykisk sjukdom: schizofreni, bipolär sjukdom, depression, ångestsyndrom, missbruk. De har också en ökad risk att begå självmord med 50 procent jämfört med befolkningen i övrigt.

Även patienternas släktingar hade i högre grad kreativa yrken.

Samma forskarlag har tidigare kunnat visaatt det var vanligare med konstnärer och vetenskapsmän i familjer där bipolär sjukdom eller schizofreni förekommer.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa