Anders Vestin är grundare till företaget Zemission som minskar utsläpp från förbränningsmotorer. Han är kritisk till hur statens                   stöd till miljöentreprenörerna ser ut.
Anders Vestin är grundare till företaget Zemission som minskar utsläpp från förbränningsmotorer. Han är kritisk till hur statens stöd till miljöentreprenörerna ser ut.
Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Svenska miljöföretag gör succé

Sverige har länge varit i framkant när
det gäller innovationer och miljö och nu
gör svenska miljöteknikföretag succé utomlands. Men konkurrensen hårdnar
– från öst.

Möjligheterna för svenska miljöteknikföretag växer. Intresset från utlandet är stort, tillväxten god och regeringen satsar 400 miljoner kronor fram till 2014 för att stödja och utveckla svensk miljöteknik.

Men branschen kryllar av små och medelstora företag som har svårt med finansieringen.

I stället behövs ett tydligt politiskt ledarskap i form av tuffare nationella lagkrav och ekonomiska styrmedel för att främja nya hållbara lösningar. Det skulle minska marknadsriskerna och därmed öka viljan till investeringar i ny grön teknik, säger Zemissions grundare Anders Vestin.

– Regeringens pengar ger inte så många konkreta fördelar för små och växande miljöteknikföretag. Pengarna hamnar till stor del i byråkratins svarta hål och på luddiga satsningar på samverkan, mötesplatser och samordning och annat som låter bra men som inte ger tillväxt för miljöteknikbolag. 

Hans företag har fem anställda och har utvecklat en energieffektiv brännare som kan utnyttja olika sorters flytande bränslen, som är tyst och kompakt och som ger mycket låga utsläpp av luftföroreningar. Nu jobbar företaget med att öka räckvidden på elbilar genom att undvika användning av el för uppvärmning och hjälper till att skapa bränsleceller som inte är beroende av en infrastruktur för vätgas. Företaget är nu helt kundfinansierat men har tidigare fått forskningsanslag från Energimyndigheten och stöd från affärsänglar, något som också       Energimyndigheten efterlyser. Deras affärsutvecklingsenhet har analyserat mer än 120 nya affärsidéer och innovationer inom miljöteknikbranschen bara i år.

– Vi får in ett stort antal affärsidéer och nya innovationer inom miljöteknikbranschen, men vi behöver affärsänglar som vill investera i branschen. Det är tyvärr svårt för bolagen att hitta och det är tråkigt att Sverige i och med det kan missa nästa Volvo, Ikea eller Ericsson, med allt vad det för med sig, säger Mikael Fjällström, chef för affärsutvecklingsenheten på Energimyndigheten.

Sverige har länge haft ett rykte att ligga i framkant när det gäller innovationer och miljö, men nu kommer konkurrensen från andra håll.

– Pressen från Kina är stark. Där ser man miljöteknik som en framtidsbransch och priset på kinesiska solceller kan vara dumpade, man har skyddstullar för vissa miljötekniker och man köper bolag i sektorn, detta kan bero på att man vill skapa sig en ledande position inför framtiden, säger Mikael Fjällström.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär