Fler förskollärare ska utbildas

Regeringen går Stockholmskommunerna till mötes och utökar platserna på förskollärarutbildningarna i regionen. Nybörjarplatserna ökar med en fjärdedel, från cirka 860 platser till 1080 år 2015.

På det här sättet hoppas regeringen minska den akuta bristen på förskollärare. Enligt förskoleminister Nyamko Sabuni (FP) och skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) beror bristen i Stockholmsregionen på en mycket kraftig inflyttning och en befolkningstillväxt som spräckt alla prognoser.

– Sedan 2006 har det öppnat en ny förskoleavdelning varannan arbetsdag, säger Lotta Edholm på en presskonferens.

Förskollärare är ett av arbetsmarknadens största bristyrken, de är efterfrågade i hela landet. Men underskottet är mest påtagligt i Stockholm. Medan andelen utbildade förskollärare i förskolan ligger på drygt 50 procent i landet som helhet, är andelen endast 38 procent i Stockholms län. I Värmdö kommun ligger den på 28 procent och i Vaxholm på 29 procent, enligt Skolverkets siffror för 2011.

I de båda andra storstadslänen Västra Götaland och Skåne är andelen årsarbetare med pedagogisk högskoleutbildning 59 respektive 56 procent. Den nya skollagen kräver att den som ansvarar för den pedagogiska verksamheten i förskolan ska vara utbildad förskollärare. Detta krav har införts samtidigt som barnkullarna är stora och andelen barn i förskolan har växt. Förskolan hade 2011 över 470 000 barn inskrivna. Det var 14 000 fler än året dessförinnan. På tio år har förskolan växt med 150 000 barn.

– Lärarkrisen är ett faktum i Stockholms förskolor. Varningsklockorna ringer i övriga landet men i Stockholm går larmet för fullt. Det finns avdelningar där det inte finns någon förskollärare, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Som en följd av bristen får arbetsgivarna i Stockholmsområdet – kommunerna och de fristående huvudmännen – betala löner som sticker ut ordentligt.

– Det finns ingen anledning för någon som söker en förskollärartjänst i Stockholm att lägga sig under 30 000 kronor. Marknadskrafterna har pressat upp snittet till strax därunder. Allt handlar om att det tidigare inte varit tillräckligt många som sökt till förskollärarutbildningen, på grund av låga löner, säger Eva-Lis Sirén.

Snittlönen i riket för en förskollärare är cirka 26 000 kronor, enligt Lärarförbundet.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb