Camilla Pettersson, 27, pluggade till förskollärare och fick direkt jobb i Hammarby sjöstad i Stockholm. Här tillsammans  med Edvin och Ruben, båda två år.  – Alla i min klass som ville fick jobb innan de läst klart utbildningen, säger hon.
Camilla Pettersson, 27, pluggade till förskollärare och fick direkt jobb i Hammarby sjöstad i Stockholm. Här tillsammans med Edvin och Ruben, båda två år. – Alla i min klass som ville fick jobb innan de läst klart utbildningen, säger hon.
Foto: Gustav Gräll

Här finns jobben just nu

Bergsingenjör, förskollärare och kock är yrken som går en ljus framtid till mötes. Här är Arbetsförmedlingens prognos för 2013.

Sysselsättningen förväntas minska med omkring 25 000 personer det här året, och de yrken som har brist på arbetskraft blir färre, enligt Arbetsförmedlingen. Samtidigt kommer det behöva göras 1,1 miljoner rekryteringar.

Några bristyrken 2013 är bergsarbetare, ingenjörer inom gruvteknik, läkare, soldater, förskolelärare, kockar och vissa sjuksköterskor.

Störst tillgång på arbetskraft finns bland grupper som vårdbiträden, barnskötare, journalister, försäljare, montörer och lagerarbetare.

"De yrken som har brist på arbetskraft blir färre. Men på fem till tio års sikt förutses brist på arbetskraft inom allt fler yrken på grund av stora pensionsavgångar och genom att det utbildas för få", skriver Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

När arbetslösheten ökar är det vanligt att arbetsgivarna höjer sina krav. Det försvårar för nyutexaminerade och nyanlända invandrare att hitta ett jobb, medan arbetsmarknaden för utbildade och erfarna arbetssökande fortfarande kan vara bra.

Det är främst inom industrin som Arbetsförmedlingen räknar med att arbetstillfällen försvinner.

- 16 000 av jobben som kommer att försvinna placerar vi där, sade Håkan Gustavsson, vid en presskonferens.

Men på längre sikt är jobbmöjligheterna alltså bra inom de flesta yrken, enligt Arbetsförmedlingen. Håkan Gustavsson lägger dock in en brasklapp.

- Det är oerhört viktigt att plugga klart. De som inte har någon utbildning alls, de är de grupperna som kommer att få det svårt.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb