Erik Wahlberg, 92, på Attendos äldreboende i Eskilstuna har haft katten Knäppen sedan november. – Han är så fin                               och gullig. Alltid lugn, säger Erik
Erik Wahlberg, 92, på Attendos äldreboende i Eskilstuna har haft katten Knäppen sedan november. – Han är så fin och gullig. Alltid lugn, säger Erik
Foto: Isabel Svensson

Robotkatten ska locka fler till vårdyrket

Allt färre personer söker sig till vård– och omsorgsyrken samtidigt som vi blir allt äldre. Sverige ligger i framkant i världen inom området innovationer som ska förbättra äldrevården.

Om 30 år kommer var tredje svensk att vara äldre än 65 år. Samtidigt vill allt färre jobba inom vården. Det innebär att morgondagens äldre kommer att möta allt mer avancerad teknik på sina boenden. Redan i dag läggs grunden för den och Sverige befinner sig i framkant av utvecklingen.

– Teknikutvecklingen kan locka fler till vårdyrken när även vård och omsorg kan bli hightech, säger Peter Hult, projektledare på innovationsprojektet NovaMedTech.

Nätverket är ett av de in-novationsprojekt inom hälso- och sjukvård som byggts upp i Sverige och som har skapats för att stötta medicintekniska innovationer för framtidens vård så att de kan komma ut på marknaden. 

Bland de senaste uppfinningarna som ska komma att förbättra demensvården finns den svenska robotkatten. Den har en förebild i den japanska sälroboten    Paro, ett robotdjur som har varit framgångsrikt på demensboenden i Japan eftersom den enligt japanska studier förbättrar kommunikationen mellan demensdrabbade, vårdpersonal och anhöriga. Sälen, som känner av ljus, rörelse, ljud, läge och temperatur, har visat sig sänka stresshormoner och göra de äldre gladare.

I slutet av förra året visades robotkatten upp för första gången. Den har flera fördelar jämfört med den japanska vårdsälen.

– Dels är den väldigt mycket billigare och kan därför användas av fler, dels är katten också utformad så att vi kan följa smittskyddsregler, säger Christine Gustafsson, sjuksköterska och vårdforskare som har varit med och tagit fram robotkatten.

Hon och Lars Asplund, professor i robotik, började utveckla katten 2011 efter att ha insett vikten av att förbättra välbefinnandet för personer som på olika sätt påverkas av demens.

– Att ha riktiga sällskapsdjur är förstås det ultimata, men det är inte alltid möjligt på grund av till exempel allergier, säger Christine Gustafsson.

Än så länge finns sex prototyper som har testats på äldreboende i Eskilstuna. Robotkatterna ska spinna tystare, ha andra färger på pälsen och därmed kunna påminna om de katter som de äldre kanske en gång haft. Sådana minnen är positiva.

– En äldre kvinna som höll i katten berättade med stor inlevelse för robotkatten om de elva katter hon hade haft tidigare i livet. Det verkade som om hon trodde att robotkatten var levande. En etisk aspekt är att inte luras, så jag påpekade lite försiktigt att det inte var en riktig katt. Då tittade hon på mig och sa: ”Det vet jag väl! Men den här katten behöver varken ha mat eller gå på låda”, säger Christine Gustafsson.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter