Foto: Scanpix

Kris och brist på jobb – då skär Arbetsförmedlingen ner

Trots att kris och hög arbetslöshet brukar leda till en större press på Arbetsförmedlingen tvingas nu kontor i Stockholms- och Göteborgsområdet skära i personalstyrkan. 

På ett möte på onsdagsmorgonen fick anställda på alla Arbetsförmedlingens Stockholmskontor veta att provanställningar inte kommer att övergå i fasta tjänster som det var tänkt. I stället övergår de i visstidsanställningar.

Nedskärningarna är en följd av den tuffare budget som kontoren tilldelats för 2013, och en regional obalans där det är brist på arbetsförmedlare i vissa delar av landet och överskott i Stockholm och Göteborg.

– Detta är ett sätt att anpassa oss efter de nya ekonomiska ramarna.  Sedan i höstas har vi också ett rekryteringsstopp på Stockholmskontor och vi ersätter inte heller naturliga avgångar, säger Malin Årskog Mandelius, som är arbetsförmedlingschef på Arbetsförmedlingens kontor i Vällingby.

SCB: statistik över arbetslösheten som presenterades i veckan visar att den ligger på fortsatt hög nivå, men att den åtminstone inte har stigit sedan samma period förra året. Om den ekonomiska oron leder till en ny varselvåg, riskerar kvaliteten i verksamheten att påverkas, menar Malin Årskog Mandelius.

– Det är klart att om arbetslösheten ökar och vi blir färre så får vi inte lika mycket tid att hjälpa varje person. Men i så fall hoppas jag att vi får en ökad tilldelning framöver.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Fler artiklar inom Nyheter