Emma Adolfi, 26, och Roger Johansson, HR partner Skanska, bekantar sig med Skanskas arbetsplats vid Fredriksdal i Stockholm. Hon fick kontakt med Skanska genom kontakter i skolan.
Emma Adolfi, 26, och Roger Johansson, HR partner Skanska, bekantar sig med Skanskas arbetsplats vid Fredriksdal i Stockholm. Hon fick kontakt med Skanska genom kontakter i skolan.
Foto: Urban Brådhe

Kontakter ger jobb i sommar

Nu är det dags att börja söka sommarjobb. Och tänk bredare än familj och vänner – ditt kontaktnät kan vara större än du anar. Här är flera tips på hur du kan gå till väga.

Emma Adolfi, 26, hade gamla pluggkompisar som jobbade på Skanska. Tack vare dem fick hon hjälpa till att ordna studiebesök för KTH-studenter och kom på så sätt i kontakt med en av Skanskas rekryterare. Det var en klar fördel när hon sökte sökte sommarjobb via företagets studentprogram Skanska 21.

– Studentprogram leder ofta till sommarjobb och är en bra möjlighet att knyta ytterligare kontakter på företaget, säger Emma Adolfi.

På Skanska fick Emma jobba med såväl armering och isolering ute på en byggarbetsplats som riskinventering på platskontoret.

Tog hjälp av familjen

Förra året gick Tim-Kristoffer Gunnarsson, 24, en svetsarutbildning och var sugen på sommarjobb inom samma bransch. 

Hans pappa jobbade
inom Göteborgs hamn och tipsade om att det fanns jobb på samma ställe.

– Jag presenterade mig för arbetsledaren för verkstaden och berättade varför jag ville jobba hos dem. Man ska dra i alla kontakter man har, säger Tim-Kristoffer Gunnarsson.

– Ibland möter jag åsikten att åka räkmacka på kontakter inte är lika tufft som att fixa ett jobb själv. Men att aktivt utöka sitt nätverk och skapa nya kontakter har man alltid nytta av i arbetslivet, varför skulle det inte vara okej i jobbsökningssammanhang? säger Emma Adolfi.

• Namn. Tim-Kristoffer Gunnarsson.

• Ålder. 24 år.

• Bor. Bergsjön.

• Gör. Arbetssökande.

Sökte via Facebook

Sökte via Facebook

Agnes Hellgren, 19, hade sökt ett tjugotal sommarjobb innan hon via Eniros Facebooksida såg information om en speedrekrytering. 

Tack vare den fick hon sommarjobb som informationsdetektiv, en typ av kvalitetssäkrare av Eniros databas. 

– När man söker jobb via en annons är det lätt att bli bortsorterad på grund av brist på erfarenhet, men den här gången fick jag en chans att visa vem jag var och hur intresserad jag var av tjänsten, säger Agnes Hellgren, som vanligtvis jobbar på McDonald’s och Friends arena.

• Namn. Agnes Hellgren.

• Ålder. 19 år.

• Bor. Sundbyberg.

• Gör. Jobbar på McDonald’s och Friends arena.

Kontaktade chefen

Niklas Karlsson, 20, visste att han ville jobba inom byggbranschen. 

Därför skrev han ett presentationsbrev till en chef på NCC.

– Redan dagen efter ringde han och berättade att han hade hittat en bra arbetsplats som jag kunde vara på under sommaren. Man ska inte vara rädd för att ta kontakt med ett företag och berätta vad man kan tillföra.

• Namn. Niklas Karlsson.

• Ålder. 20 år.

• Bor. Stockholm.

• Gör. Studerar på KTH.

Nätverken som kan ge sommarjobb

Nätverken som kan ge sommarjobb

• Närstående. Fråga familjen, vänner och bekanta om jobb. Ditt eget kontaktnät är guld värt.

• Sociala medier. Använd sociala medier som till exempel Facebook, Linkedin, Twitter, Youtube, bloggar etcetera. Arbetsförmedlingen har seminarier för mer info om hur man utnyttjar sociala medier ur ett jobbsökarperspektiv. 

• Tidigare jobb. Har du sommarjobbat eller jobbat extra tidigare? Kolla med arbetsgivaren om de kan tipsa dig om jobb eller kontakter. 

• Skolan. Har gamla lärare, handledare eller före detta studiekamrater jobböppningar till dig?

• Drömjobben. Besök de företag som du vill jobba hos. Be att få lämna ditt cv till den som är ansvarig för rekrytering av personal.
Ring och mejla för att följa upp ditt inlämnade cv.

• Be om hjälp. Fråga dig själv, skulle jag anställa mig själv om jag läste ansökningshandlingarna? Ge dem till en kompis och fråga om de skulle vilja anställa eller kalla personen de just nu läser om till en intervju.

Källa: Urban Bjarnehag, Arbetsförmedlingen.

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

SPRING. Moa Malkans sommarjobb är inget för veklingar. Det blir mycket spring i trappor och tungt att bära.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb