Annons
Linn Niska höll sig själv tillbaka i flera år på grund av rädslan för att misslyckas. – Jag satte krokben för mig själv för 
att sedan kunna säga ”Aha! Vad var det jag sa!”, säger hon.
Linn Niska höll sig själv tillbaka i flera år på grund av rädslan för att misslyckas. – Jag satte krokben för mig själv för att sedan kunna säga ”Aha! Vad var det jag sa!”, säger hon.
Foto: Marie Kjellander

Lär dig att glädjas åt din framgång

Vilken rädsla styr dig mest i karriären? Rädslan för att du ska misslyckas brutalt – eller att du kan komma att bada i framgång? Det kanske inte är som du tror.

– Rädsla för framgång är ofta omedveten, men i praktiken vanligare än rädslan för att misslyckas. Det är min erfarenhet, säger beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter, som skrivit boken ”Framgångsfobi: Vinn över rädslan att lyckas”.

Linn Niska känner igen sig. I många år höll hon sig själv tillbaka på grund av framgångsrädsla:

– Jag satte krokben för mig själv för att sedan kunna säga: ”Aha! Vad var det jag sa! Jag skulle ju inte lyckas!”, säger hon.

Ofta har hon skjutit på saker som ”riskerar” att gå riktigt bra, och så fort hon åstadkommit något riktigt bra har hon klankat ner på sig själv.

Hon valde att ta tag i problemet på allvar när hon fick chansen att börja ett nytt attraktivt jobb. Via professionell coachning kom hon över sin rädsla.

I dag arbetar hon på ett stort internationellt företag som market insight manager. Hon började som egenföretagare och konsult men blev snart erbjuden en tjänst och nya förtroenden:

– För att jag ska orka utvecklas har jag insett att jag måste ha en viss balans i min vardag. En är att ha en mer avslappnad inställning till världen. 

– Träning, bra mat, vila, att ha roligt, att vara sann mot mig själv är till exempel viktiga delar.

Så botar du framgångsrädslan

Acceptera rädslan

Tecken på framgångsrädsla kan vara att du drar dig för att stå         i rampljuset, att inte slutföra    saker för att slippa möta reaktionerna eller att du diskvalificerar dig själv när chanser dyker upp. Acceptera att rädslan finns, och öppna dig för att du vill ändra på situationen.

Ta små steg

Att tilltåta sig ta små steg i framgång är ett bra sätt att vänja sig vid framgångskostymen. Så i stället för att sikta för högt direkt, ge dig själv chansen att lära och utvecklas. Synliggör dig själv lite mer än vanligt på möten, till exempel. Lägg fram bra idéer och vänj dig och din omgivning med att du kommer att ta större plats i framtiden.

Säg tack

Något som luckrar upp framgångsrädslan är att ta emot         beröm utan att slå den ifrån sig. Om någon berömmer dig på jobbet, säg bara tack – utan att försvara dig med att du hade ”tur” eller hitta andra vägar att ta udden av berömmet.

Källa: Nina Jansdotter, författare till boken ”Framgångsfobi: Vinn över rädslan att lyckas”.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Lär dig att hantera  en upprörd kollega

Lär dig att hantera en upprörd kollega

Hur kan du egentligen hantera en riktigt, riktigt upprörd kollega, kund eller chef? Ett misstag är att be personen att lugna sig.

För att bli framgångsrik krävs mod - och så blir du modigare

För att bli framgångsrik krävs mod - och så blir du modigare

Kan du inte bestämma dig för vad du vill med din karriär? Ser du en massa hinder för att inte ta nästa steg? - Sluta hitta på ursäkter. Utmana dina rädslor istället, säger Johannes Hansen, som skrivit boken Fuck your fears.

Social kompetens är inte att vara pratglad

Social kompetens är inte att vara pratglad

Social kompetens står högt i kurs hos många företag. Men det betyder inte att du måste vara ett mingelproffs. 

Fler företag tar  in lek på jobbet

Fler företag tar in lek på jobbet

Att leka på jobbet är trendigt. Nya studier visar dessutom hur leken i arbetet stärker medarbetarnas kreativitet och arbetslust. 

Fler artiklar inom Personlig utveckling