De bästa lärarna får 10 000 i lönepåslag

Sigtuna kommun storsatsar på läraryrket. De 32 bästa lärarna i kommunen får mellan 6 och 10 000 extra i lönekuvertet.

De bästa lärarna i Sigtuna kommun har fått en rejäl påökning i lönekuvertet. De får en procentuell löneökning som ger mellan 6 och 10 000 beroende på vad deras grundlön är från början. Det innebär att vissa av lärarna med råge spräcker 40 000-kronorsvallen.

– Äntligen börjar vi se att man värdesätter lärarna efter akademisk utbildning. Det kan också påverka vilka som söker utbildningen. I dag är det många som väljer bort yrket på grund av lönen, säger Anna Strömberg Johansson, Lärarförbundets ombudsman i kommunen, och som tillsammans med Lärarnas Riksförbund står bakom kommunens satsning.

Varje rektor har inför utdelningen fått nominera en till tre lärare utifrån kriterier som pedagogisk talang, ledarskap och planeringsförmåga. De 32 lärare som får del av potten utgör cirka sju procent av Sigtunas samlade lärarkår.

Ni är inte rädda att duktiga lärare som inte får ta del av påslaget känna sig orättvist behandlade?

– Jag kan förstå att det kan bli en viss avundsjuka, men vi tycker att lönespridning är bra, man ska se att det går att göra lönekarriär som lärare, säger Marie Axelsson, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Sigtuna kommun.

De 32 lärarna får, förutom den permanenta löneökningen, retroaktiv lön från 1 juli första året, då satsningen var planerad att sjösättas. Det innebär alltså en bruttosumma på som mest 90 000 kronor.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Nu är Ingvar Kamprad rikast i världen – igen

Nu är Ingvar Kamprad rikast i världen – igen

Efter "Uppdrag gransknings" avslöjande så räknas han förmögenhet till 600 miljarder kronor.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Fler artiklar inom Nyheter