Fem minuter före klockan 15 är den tidpunkt på arbetsdagen då vi får minst gjort. Ulrika Nybäck blev less på 
tröttheten, godissuget och bristen på koncentration.
Fem minuter före klockan 15 är den tidpunkt på arbetsdagen då vi får minst gjort. Ulrika Nybäck blev less på tröttheten, godissuget och bristen på koncentration.
Foto: Vilhelm Stokstad/SCANPIX

Så tar du dig förbi trötthetsdippen

Klockan 14.55 är tidpunkten vi får minst gjort. Då kommer tröttheten, godissuget och brist på koncentration. Men måste det vara så? Ulrika Nybäck har tröttnat på att vara trött.

Just fem i tre slår eftermiddagströttheten till som hårdast, enligt en  icke-vetenskaplig undersökning med 420 brittiska kontorsarbetare. Sannolikt ser det ungefär likadant ut i Sverige.

Ulrika Nybäck känner i alla fall igen sig:

– Helst ville jag bara gå och lägga mig när tröttheten kom. Jag blev så tung i huvudet, torr i ögonen, omotiverad och ibland fick jag även ont i huvudet.

Till slut fick hon nog.

– Jag blev intresserad av hur mycket vi själva kan påverka hur vi mår. I stället för att fokusera på vad som gör oss trötta och sjuka, blev jag intresserad av vad som får oss att må bra.

Hon säger att hon läste om och testade ”galet många” metoder för att må bättre, både på jobbet och rent generellt i sitt liv.

– De bästa metoderna ger verkligen energi som räcker hela dagen, insåg jag.

Efter att ha testat allt möjligt utvecklade hon egna motivations- och energinycklar baserade på både forskning och i hennes egen verklighet som småbarnsförälder – och nu föreläser hon även om detta.

Här intill ger hon sina bästa tips för just 14.55-dippen.

Vad är viktigast om jag vill slippa känna mig så trött?

– Jag gjorde så här: Jag tog hela ansvaret för hur jag mådde – och sedan skapade jag en plan för hur jag skulle bli pigg.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Veckans matlåda: Indisk böngryta med rostad mangold och ris

Veckans matlåda: Indisk böngryta med rostad mangold och ris

Henrik Dahlin från Sveriges kockar bjuder den här veckan på en indisk gryta som går att variera hur mycket du vill.

Veckans matlåda: Bönpasta med skaldjur och krispiga grönsaker

Veckans matlåda: Bönpasta med skaldjur och krispiga grönsaker

Skippa uteluncherna i veckan! Henrik Dahlin från Sveriges kockar räddar dina matlådor med en lättlagad pastarätt.

Veckans matlåda: Asiatisk tofusallad – på 10 minuter

Veckans matlåda: Asiatisk tofusallad – på 10 minuter

Ana Cruz-Prado från Sveriges kockar lär dig laga en sallad som är lika god som den är färgglad.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa