Systemvetaren Claudia Cordas tror att social kompetens är allt.
Systemvetaren Claudia Cordas tror att social kompetens är allt.
Foto: Lotta Bergseth

Här finns jobben inom IT-sektorn

År 2012 drogs även IT-sektorn med i den allmänna nedgången           i ekonomin. Men nu ökar suget efter arbetskraft igen. ”De med gedigen utbildning har goda chanser att få jobb.”

Avmattningen på arbetsmarknaden förra året drog med sig även IT-sektorn. Men nu har den återhämtat sig, enligt Arbetsförmedlingens prognoser. Efterfrågan är under 2013 större än den var för två år sedan och under 2014 ser det ännu ljusare ut. 

– De som har en gedigen utbildning inom data och IT har mycket goda chanser att få jobb. Det gäller även på fem till tio års sikt, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen. 

Kompetensbristen beror på två saker. Dels är det en näring som växer, vilket ökar behovet av arbetskraft, dels har utbildningssystemet inte hängt med.

– Efter IT-krisen vid millennieskiftet såg vi en nedgång i antalet sökande till utbildningarna. Det är resultatet av det vi ser i dag, säger Håkan Gustavsson.

Men den som vill dra nytta av alla möjligheter på arbetsmarknaden bör söka sig till någon av storstadsregionerna. 

– IT-branschen är mer storstadscentrerad än andra branscher. Det beror på att de flesta IT-bolag är underleverantörer. Där det finns tunga administrativa företag som behöver utveckla sina system, där finns också jobben, säger Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på branschorganisationen IT och telekomföretagen. 

Claudia hittade rätt utbildning

Att kombinera intresset för teknik med en utåtriktad roll som projektledare är drömmen för 22-åriga Claudia Kordas. Som trainee på IT-konsultföretaget Capgemini har hon alla förutsättningar att förverkliga den. 

Claudia tillhör en 90-talsgeneration som växt upp med tekniken som en naturlig del av vardagen. 

Valet att läsa till systemvetare vid Stockholms universitet kändes därför naturligt. Men det var först efter att ha arrangerat en arbetsmarknadsmässa under studietiden som hon upptäckte vad hon verkligen brann för.

– Känslan när jag kunde stå och se ut över alla människor som var där var ”wow, det här har jag skapat”. Det var en mäktig känsla.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb