Rätt nätverk kan vara nyckeln till framgång

Yasmine Åkermark, 26, har gjort världen till sin arbetsplats.  Just nu etablerar hon sitt eget modeföretag Garite i London.  Allt är möjligt – menar hon – med hjälp av strategiskt nätverkande.

Gång på gång har hon tagit sig till främmande länder där hon knappt känner någon. Hon har fått jobb som servitris i Australien, jobbat med CSR i Malaysia, med migrationsproblem i Kosovo och EU-företagande i Frankrike. Hennes hemlighet för en lyckad utlandskarriär är att vara strategiskt.

– Det första jag gör är att rita upp en stor mindmap med olika delmål. Inför min Londonsatsning var de små delmålen till exempel att ha kontor i London och börja sälja mina kläder och accessoarer på större hemsidor. En av de långsiktiga målen var att börja designa min egen kollektion, vilket jag arbetar med just nu, säger Yasmine Åkermark.

På mindmappen identifierar hon också personer, organisationer och företag som kan hjälpa henne att uppnå dessa mål.

– Inför Londonsatsningen använde jag mig framför allt av Linkedin, en guldgruva för den som vill skapa professionella kontakter. Där hittade jag både entreprenörsgrupper och entreprenörsträffar. Jag identifierade personer som jag ville prata mer och läste på om deras bakgrund. På så sätt kunde jag göra ett bättre intryck när vi väl träffades.

– Vägen till framgång har helt enkelt varit att hela tiden nätverka och finna nyckelpersoner som kan hjälpa mig att ta nästa steg på, olika sätt. 

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

Kvinnligt nätverk på ett nytt sätt

Kvinnligt nätverk på ett nytt sätt

Att kvinnor bara ser varandra som konkurrenter är en myt. Det är de många kvinnliga nätverken ett bevis för.

Så blir du ett mingelproffs

Så blir du ett mingelproffs

Att lära känna nya personer är bra för karriären. Men hur börjar jag prata med en vilt främmande människa? Karriärcoachen Nina Jansdotter tipsar.

Experten: så lär du dig mingla, skriver en CV som sticker ut, och förbereder dig inför intervjun

Experten: så lär du dig mingla, skriver en CV som sticker ut, och förbereder dig inför intervjun

Hur får jag mitt CV att sticka ut i mängden? Går det att lära sig att mingla? Och vad ska jag läsa på om företaget inför jobbintervjun?

"Mitt ideella arbete har gett mig ett enormt nätverk"

Ideellt arbete är lika viktigt som studier. Det menar Rättviseförmedlingens nya ordförande Seher Yilmaz.

Fler artiklar inom Nätverka