Foto: Scanpix

Mörkret skingras i byggbranschen

En liten uppgång kan i dag skönjas inom byggsektorn. En rad stora infrastrukturprojekt ligger i pipen, samtidigt som konjunkturen går åt rätt håll. Men den som vill ha jobb bör lägga snickardrömmarna på hyllan.

Från att ha drabbats ganska hårt av finanskrisen under 2012 börjar byggsektorn nu sakta att återhämta sig. Det innebär inledningsvis att arbetsgivarna bättre utnyttjar den arbetskraft de redan har. Men under nästa år kommer arbetsmarknaden att ta fart på allvar. Det spår nationalekonomen Johan Daremar på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier. 

– Det är en rad projekt som drar igång som Slussen, Förbifart Stockholm och Västsvenska infrastrukturpaketet. Det i kombination med att konjunkturen och bostadsbyggandet stadigt tar fart gör att nästa år absolut ser bättre ut, säger han. 2015 avsätter regeringen pengar för flera infrastrukturprojekt, så då tar det fart på allvar.

Behovet av träarbetare och snickare kommer antagligen vara tillgodosett under ganska lång tid framöver. I stället är det olika typer av specialistyrken som betongarbetare, håltagare, ställningsbyggare, golvläggare, plattsättare och kranförare som kommer att behövas för alla de infrastrukturprojekt som är på gång. Något som varit mindre populärt att utbilda sig till.

– Man brukar tala om Timell-effekten. Man tycker att det ser mysigt ut att vara hemma hos folk och snickra och dricka lite kaffe. Men det krävs stor personlig mognad för att klara sig som snickare i dag, säger Johan Deremar. 

Upprustningen av miljonprogrammen är ännu ett projekt som många hoppas ska lyfta arbetsmarknaden inom branschen. Men många frågetecken kvarstår, bland annat kring vem som ska betala. 

– Kommer det igång skapar det massor av jobb för snickare såväl som andra traditionella hantverkaryrken. Men jag ser inget som tyder på att det ska lossna på riktigt än så länge.

Byggprojekt som kan få fart på arbetsmarknaden

Slussen. Har redan påbörjats, men drar igång i större skala 2014.

Förbifart Stockholm. Inleds under 2014.

Ostlänken. Höghastighetsbana som ska gå mellan Järna och Norrköping. Sveriges största infrastrukturprojekt – om det blir av.

Västsvenska infrastrukturpaketet. Med bland annat  pendeltågstunnel under centrala Göteborg och en vägtunnel under Göta Älv samt den enorma kollektivtrafiksatsningen Västlänken. Flera av delprojekten har redan fått finansiering.

Upprustning av miljonprogrammen. Många osäkerhetsfaktorer. Frågan om finansiering kvarstår.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter