Employee referral programs, en rekryteringsmetod som är stor inom HR-världen just nu. På VMware har Louise
Öström rekryterat Ted Schönbeck, som i sin tur rekryterat Per Gustafsson.
Employee referral programs, en rekryteringsmetod som är stor inom HR-världen just nu. På VMware har Louise Öström rekryterat Ted Schönbeck, som i sin tur rekryterat Per Gustafsson.
Foto: Natanael Johansson

De letar efter talanger i de egna nätverken

Att locka de egna medarbetarna att leta nya talanger inom sina nätverk är det nya heta inom rekrytering. Om tipset leder till anställning delas en tipsbonus ut, i form av pengar eller kanske en Ipad eller resa.

Mjukvaruföretaget VMware tillsätter ungefär hälften av sina anställda via det som i HR-kretsar kallas för Employee referral program. Företagets Nordenchef Louise Öström är en av dem som fått jobb genom rekommendation.

– Jag kände mig hemma direkt. Jag hade ju Mark, som rekryterat mig, lite som en mentor. Han hade ju ett intresse av att jag skulle lyckas, jag vill inte att han ska ångra att han rekommenderade mig.

Sedan hon anställdes på VMware för tre år sedan har hon själv tipsat om en person som anställts som i sin tur tipsat om en till person.

– Referrals är mycket viktigt för oss. Vi sparar in både tid, pengar och de tårar som uppstår när det inte funkar. Alla här som rekryterats på det här sättet är jättebra. De börjar prestera snabbare och har rätt personlighet och attityd för att passa in i teamet.

Metoden har funnits rätt länge i USA men upptäcks nu av allt fler svenska företag, enligt HR-experten Annika Ahnlund, som driver sajten HR-bloggen.se.

– Det är framför allt smart för de företag som växer snabbt och inte har tid att möta rekryteringsbehovet på traditionell väg. Men också för dem som behöver de här nyckelkompetenserna som man måste söka med ljus och lykta efter, säger hon. 

Men visst finns det fallgropar.

– Vi vill inte att Knatte rekryterar Tjatte och Fnatte. Där har den chef som ska anställa ett ansvar. Det är viktigt att det är blandat inte bara när det gäller kön och kompetens utan även personprofiler. Har vi många lite fyrkantiga ”nördar” behöver vi kanske någon som tänker mer utanför boxen, säger Louise Öström.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb