Det är inte alla som blir antagna till juristlinjen. Men vilken utbildning man har är inte alltid helt avgörande för att bli aktuell för ett visst jobb.
Det är inte alla som blir antagna till juristlinjen. Men vilken utbildning man har är inte alltid helt avgörande för att bli aktuell för ett visst jobb.
Foto: TT

”Sök inte bara de jobb som annonseras ut”

Vad finns det för alternativ till juristlinjen? Och hur söker man jobb när man är över 55 år?
I dag svarar karriärexperten Nina Jansdotter på läsarnas frågor.

När ska jag börja nätverka?
Jag läser sista terminen nu och undrar om du tycker att jag ska börja nätverka redan nu eller fokusera på att läsa färdigt först? E
lin

Ja, absolut ska du starta med ditt nätverkande. Det tar ett tag att bygga upp kontakter, i och utanför sociala medier. Det är en fördel att nätverka innan man desperat behöver ett jobb för då kan du i lugn och ro lära känna människor och låta dem veta vem du är, vad du kan och vad du vill. De flesta jobb förmedlas genom nätverk i dag.

Jag vill arbeta som handläggare

Jag skulle vilja läsa juristlinjen, men är eventuellt för gammal. Finns det något annat jag kan läsa om jag inte skulle bli antagen? Jag vill kunna söka handläggaryrken på Migrationsverket. Nana

Bra att du vill vidareutbilda dig. Det handlar inte alltid bara om exakt vilken utbildning man gått för att bli aktuell för ett visst jobb. Andra saker som kan spela in är erfarenhet inom området, personliga egenskaper, framåtanda, specialkunskaper och så vidare. Goda referenser och ett bra nätverk blir också en allt viktigare tillgång i jobbsökandet.

Svårt få jobb för 55+ 

 Jag är 61 år, har sökt drygt 150 jobb det senaste året för vilka jag varit väl kvalificerad. Resultat: en intervju. Just gruppen ”55-plussare” är den som, utan jämförelse, har svårast att få jobb i Sverige, anser jag. Vilka tips har du för oss? Hur kommer vi till rätta med åldersdiskriminering? Pelle

Ja tyvärr finns det en hel del åldersdiskriminering på vår arbetsmarknad. Därför gäller det att hitta alternativa vägar till jobb. Sök inte bara de jobb som annonseras ut, för där är det lätt att bli bortgallrad direkt. Satsa på att ta reda på vad du vill, vad du är bra på och vad du kan tillföra för värde. Nätverka mycket. Genom kontakter kan du få tips på jobb som inte kommer ut som annons. Be andra som känner dig tipsa om dig i olika sammanhang. Det finns många fördomar om att äldre inte hänger med, så det kan vara bra att visa att det är fel genom att aktivt hänga med i trender kring ny teknik. På sociala medier kan du också få stöd och pepp av andra som är i en liknande situation och ni kan hjälpa varandra fram. Heja dig.


Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Misbah Bilal: Så hittade jag en väg in i arbetslivet som nyanländ

Misbah Bilal: Så hittade jag en väg in i arbetslivet som nyanländ

Det är brist på arbetskraft inom många branscher, samtidigt invandrar människor med rätt kompetens till Sverige.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

7 frågor du bör ställa på jobbintervjun

7 frågor du bör ställa på jobbintervjun

Att ställa egna frågor på jobbintervjun är viktigt. Här är tips om några som funkar i alla lägen.

Fler artiklar inom Söka jobb