Annons
Det är inte alla som blir antagna till juristlinjen. Men vilken utbildning man har är inte alltid helt avgörande för att bli aktuell för ett visst jobb.
Det är inte alla som blir antagna till juristlinjen. Men vilken utbildning man har är inte alltid helt avgörande för att bli aktuell för ett visst jobb.
Foto: TT

”Sök inte bara de jobb som annonseras ut”

Vad finns det för alternativ till juristlinjen? Och hur söker man jobb när man är över 55 år?
I dag svarar karriärexperten Nina Jansdotter på läsarnas frågor.

När ska jag börja nätverka?
Jag läser sista terminen nu och undrar om du tycker att jag ska börja nätverka redan nu eller fokusera på att läsa färdigt först? E
lin

Ja, absolut ska du starta med ditt nätverkande. Det tar ett tag att bygga upp kontakter, i och utanför sociala medier. Det är en fördel att nätverka innan man desperat behöver ett jobb för då kan du i lugn och ro lära känna människor och låta dem veta vem du är, vad du kan och vad du vill. De flesta jobb förmedlas genom nätverk i dag.

Jag vill arbeta som handläggare

Jag skulle vilja läsa juristlinjen, men är eventuellt för gammal. Finns det något annat jag kan läsa om jag inte skulle bli antagen? Jag vill kunna söka handläggaryrken på Migrationsverket. Nana

Bra att du vill vidareutbilda dig. Det handlar inte alltid bara om exakt vilken utbildning man gått för att bli aktuell för ett visst jobb. Andra saker som kan spela in är erfarenhet inom området, personliga egenskaper, framåtanda, specialkunskaper och så vidare. Goda referenser och ett bra nätverk blir också en allt viktigare tillgång i jobbsökandet.

Svårt få jobb för 55+ 

 Jag är 61 år, har sökt drygt 150 jobb det senaste året för vilka jag varit väl kvalificerad. Resultat: en intervju. Just gruppen ”55-plussare” är den som, utan jämförelse, har svårast att få jobb i Sverige, anser jag. Vilka tips har du för oss? Hur kommer vi till rätta med åldersdiskriminering? Pelle

Ja tyvärr finns det en hel del åldersdiskriminering på vår arbetsmarknad. Därför gäller det att hitta alternativa vägar till jobb. Sök inte bara de jobb som annonseras ut, för där är det lätt att bli bortgallrad direkt. Satsa på att ta reda på vad du vill, vad du är bra på och vad du kan tillföra för värde. Nätverka mycket. Genom kontakter kan du få tips på jobb som inte kommer ut som annons. Be andra som känner dig tipsa om dig i olika sammanhang. Det finns många fördomar om att äldre inte hänger med, så det kan vara bra att visa att det är fel genom att aktivt hänga med i trender kring ny teknik. På sociala medier kan du också få stöd och pepp av andra som är i en liknande situation och ni kan hjälpa varandra fram. Heja dig.


Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Bästa säljaren får jobbet - men ska det inte vara bästa kandidaten?

Bästa säljaren får jobbet - men ska det inte vara bästa kandidaten?

Varför är det sådant fokus på att sälja sig själv i jobbsammanhang? Är det verkligen okej att fråga om alkoholvanor på en jobbintervju? Metrojobbs HR-expert Annika Ahnlund, som även driver HRbloggen.se, svarar.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla. Metro lät under gårdagen göra en slumpvis sökning av lediga jobb i Stockholmsområdet. Resultatet?...

Branschen som skriker efter folk

Branschen som skriker efter folk

Restaurangnäringen växer så det knakar och nu råder personalbrist. Ungefär 30 000 personer kommer behöva nyanställas varje år fram till 2023.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Metro guidar till jobben utan utbildningskrav.

Fler artiklar inom Söka jobb