En caseintervju kan bland annat innehålla tankenötter.
En caseintervju kan bland annat innehålla tankenötter.

HR-experten: så funkar case-intervjuer och så tar du fram kravprofiler vid rekrytering

Hur funkar en case-intervju? Och hur kan ett litet företag själva ta fram en bra kravspecifikation när det är dags att anställa? Metrojobbs expert Annika Ahnlund svarar på läsarnas frågor.

Fråga: Jag har blivit kallad till en case-intervju för första gången. Vad ska jag tänka på?
"Andrea"

Svar:
Case-intervju används främst av större konsultfirmor för att testa en kandidats förmåga att strukturera och lösa ett problem. Ofta handlar det om ett verkligt affärscase, men det kan också vara rena tankenötter eller så kallade "guesstimates" av typen "hur många golfbollar finns det i skålen?".

Du förväntas förstås inte leverera en korrekt lösning. Arbetsgivaren vill se om du är kreativ, har affärstänk, kan resonera logiskt och vilka metoder du använder för dina analyser.

Var förberedd på vilken typ av case du kommer att få och hur du bäst löser det. Det finns särskilda böcker i ämnet och sidor på nätet med information och tips. På vimeo.com finns en bra film om caseintervjuer som KTH karriär och Accenture har gjort. Sök på ”caseintervju”.

Precis som med högskoleprovet är det bra att öva innan. Sajtenconsultingcase101.com harmassor av case som du kan träna på.

Du måste också vara generellt påläst inom ditt område. Till exempel kring rimliga finansiella siffror för ett större bolag, de vanligaste analysmetoderna och så vidare. Lycka till!


Fråga: Vi är ett litet företag utan någon HR-person. Vi ska göra en rekrytering och vill ta fram en kravspecifikation på kandidaten. Hur gör vi det?
"Sara"

Svar:
Helt rätt tänkt! Nyckeln till en bra rekrytering är en genomtänkt kravspecifikation. Den utgör ett stöd under hela processen, från annonstext till urvalskriterier och intervjufrågor.

Rekryterande chef och kollegor vet bäst vilken typ av person och kompetens som behövs för rollen. Även ett eventuellt fackligt ombud bör involveras.

För att slippa irrelevanta ansökningar måste ni tydligt ange vilka krav ni ställer. Samtidigt måste de vara realistiska: finns det kandidater som har allt ni efterfrågar? Om det råder kompetensbrist i er bransch kan ni behöva sänka kraven och satsa på utvecklingspotential istället.

Tänk på att en arbetsgrupp bör innehålla olika personligheter, bakgrunder och förmågor för att prestera optimalt. Håll även koll på Diskrimineringslagen, så att inga krav leder till diskriminering.

Förutom kompetenskrav ska specifikationen innehålla en beskrivning av ansvarsområde och arbetsuppgifter. Det finns exempel på nätet, sök på "rekrytering kravspecifikation".

Glöm inte heller att i platsannonsen lyfta fram vad ni som arbetsgivare erbjuder. Lycka till!

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Annons
Bazaren i Stockholm – här fick Rugeia sitt drömjobb

Bazaren i Stockholm – här fick Rugeia sitt drömjobb

På Bazaren på Kulturhuset i Stockholm samlas företag och skolor. Rugeia Al-Said tipsar om vad du ska tänka på som besökare.

8 steg: Så skriver du den perfekta jobbannonsen

8 steg: Så skriver du den perfekta jobbannonsen

Nicolas Tidhammar på kommunikationsbyrån Whydentify ger sina bästa tips för hur du får din jobbannons så tilltalande som möjligt.

4 tips: Ha koll på det här innan du går till Arbetsförmedlingen

4 tips: Ha koll på det här innan du går till Arbetsförmedlingen

När du skrivs in på Arbetsförmedlingen som arbetssökande får du stöd med att söka jobb, men det ställer också en del krav på dig.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Sajten som ger ungdomar jobb

Sajten som ger ungdomar jobb

Rut-avdraget har fått servicebranschen att blomstra, inte minst på nätet. Genom Ungdomspool.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb