Arbetsrättsexperten: så hanterar du arbetsgivare som inte skriver ut betyg eller följer företrädesrätten

Vad går det att göra åt en arbetsgivare som vägrar skriva ut ett betyg? Eller inte följer företrädesrätten vid återanställning? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar på läsarnas frågor.


Fråga: Jag bytte jobb för 3,5 år sedan och har fortfarande inte fått något betyg, bara ett intyg på tiden jag har jobbat. Min dåvarande chef har slutat, och jag påminde henne flera gånger innan hon gick. Högsta chefen säger att om jag vill ha ett betyg så kanske jag själv har förslag på någon som kan skriva det, då ingen av cheferna som fanns när jag jobbade är kvar nu. Men det är väl hennes skyldighet som högsta chef att ge mig ett? Vad gör jag? Jag har försökt att gå via facket. 

Josefine”

Svar:
Först är det bra att reda ut skillnaden på intyg och betyg. Ett intyg, eller ”tjänstgöringsintyg”, skrivs av arbetsgivaren vid kortare anställning. Ofta är det då inte möjligt att lämna något vitsord eller betyg, och intyget innehåller bara uppgifter om anställningstid och arbetsuppgifter.

Betyg, eller ”tjänstgöringsbetyg” däremot innehåller omdömen, och skrivs normalt vid längre anställning.

En arbetsgivare som vägrar utfärda betyg eller intyg kan åläggas att göra detta av domstol.

Mitt förslag är att du först försöker få till stånd ett samarbete från arbetsgivarens sida genom att själv skriva ett utkast till ett betyg som du är nöjd med, och ber arbetsgivaren att skriva på detta.


Fråga: Jag har varit anställd av ett företag, och gjort anspråk på företrädesrätt till återanställning. Företaget har annonserat ut lediga tjänster på Arbetsförmedlingen som jag har sökt, men inte fått. När jag frågade dem om företrädesrätten var de ovetande om annonseringen. Min bedömning är att de inte tagit hänsyn till företrädesrätten. Har jag rätt att kräva skadestånd?

Sladjana”

Svar:
I Lagen om anställningsskydd, 25 §, stadgas det att arbetstagare som har sagts upp på grund av arbetsbrist har företrädesrätt till återanställning i den verksamhet där de tidigare varit sysselsatta. Detta förutsätter dock att arbetstagaren anmält intresse för återanställning, och har tillräckliga kvalifikationer för det nya arbetet.

För att du ska ha rätt till återanställning förutsätts också att du varit anställd hos arbetsgivaren i mer än 12 månader de senaste tre åren, samt att det inte har gått mer än 9 månader sedan din anställning upphörde.

Om det visar sig att företaget brutit mot återanställningsrätten kan du vända dig till tingsrätten för att kräva företaget på skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär