Annons
Erik Ringertz på kontoret på Birger Jarlsgatan i Stockholm.
Erik Ringertz på kontoret på Birger Jarlsgatan i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Erik Ringertz är Årets Chef - så gjorde han karriär

Spring snabbast och gör mest. Först då kan du bli en ledare. Det säger Erik Ringertz, CEO för IT-konsultbolaget Netlight. Nyligen utsågs han till Årets Chef 2014. 

Erik Ringertz, CEO för IT-konsultbolaget Netlight, utsågs nyligen till Årets Chef.

”En modig chef som med hela sitt väsen visar vad ett värderings-fokuserat ledarskap innebär. På Netlight förstår alla företagets kultur på djupet, trots att traditionella strukturer saknas. Han har en modern ledarstil som lockar talanger och som ger en skymt av hur morgondagens ledarskap kan se ut. Han bejakar kreativitet och får alla att längta till jobbet," lyder juryns motivering.

Inför intervjun med Metro springer Erik Ringertz runt och letar efter ett ledigt rum på kontoret på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Bolaget har växt i rekordfart sedan han blev vd 2004.

- Vi måste skaffa 600 kvadratmeter till, säger han.

Han har jobbat på Netlight ända sedan han tog examen i industriell ekonomi från KTH. Året var 1999, några kursare hade precis grundat bolaget, och tog in Erik Ringertz som konsult.

Företaget växte i rekordfart, och medan IT-bubblan sprack och konkurrenterna gick i konkurs startade han Londonkontor. Men till sist kom lågkonjunkturen ikapp.

- På ett personligt plan var jag lyckligt lottad. Londonkontoret gick bra, det hade med marknaden att göra. Men det var ruggigt jobbigt för de i Stockholm. Min föregångare slutade, han orkade inte mer, och jag tog över som vd.

Då fanns det bara 13 anställda kvar, och Erik Ringertz fick börja på ny kula.

- Det blev som en andra chans att bygga upp det bolag vi drömt om. Vi lärde oss mycket från den första fasen, inte minst vilken typ av företag vi ville vara och vilken sorts människor vi ville anställa, säger han.

Många framgångsrika företagsledare beskriver sig själva som mycket tydliga. Erik Ringertz förklarar att han är tvärt om - en visionär som uttrycker sig och tänker abstrakt. Därför behöver han andra ledare som kan omsätta visionerna i praktiken.

- Men det finns ingen princip om att ”jag tänker och du gör”. När jag väl tänkt ut något, och någon annan tagit ner det till en konkret nivå, så gör vi det tillsammans, förklarar han.

Samtidigt har han lyckats kommunicera företagets kultur på ett sätt som alla förstår. Han gillar det visuella och att berätta historier, och tog bland annat paus från KTH för att läsa filmvetenskap.

Hästarna i entrén till Stockholmskontoret är ett konkret exempel. Tanken är att de ska representera människorna på Netlight. Tävlingsinriktade, ambitiösa och fulla av energi. Starka personligheter, men som funkar i lag.

Egenskaperna är också vad bolaget letar efter när de rekryterar. Grundprincipen är att anställa personer som tar ledarskap, för då blir det lättare att delegera. Kandidaterna måste också ha ”inre driv och glöd”, och därför tittar Netlight även på vad de gjort vid sidan av utbildningen eller jobbet.

- Varför gjorde du så? Hur tänkte du då? Vi ställer massor av frågor för att gå på djupet och se vad som driver dem, säger Erik Ringertz.

Vilka är dina bästa karriärstips?

- Hitta ditt driv, eller byt jobb. Om du inte gillar det du gör får du svårt att ta dig vidare. När det gäller ledarskap är det många som fastnar i tankar om att de måste bli mer distansierade, eller lära sig säga ifrån. Men första steget till att bli en ledare är att vara den som springer snabbast och gör mest.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Lista din kompetens och hitta rätt jobb

Lista din kompetens och hitta rätt jobb

Funderar du på om det är dags att byta jobb eller karriär? Börja med en kompetensinventering. Annica Ollerstam, coach på Unionen, förklarar hur det går till.

Sträck på dig och pinka in ditt revir - kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Sträck på dig och pinka in ditt revir - kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Vill du göra ett bra intryck på mötet, eller få mer inflytande på jobbet? Då ska du inte bara fundera på vad du säger, utan även på kroppspråket. 

Så blir du chef - experten tipsar

Så blir du chef - experten tipsar

En läsare undrar hur hon ska bära sig åt för att bli chef. Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter har svaret.

Så blev Lydia Winters Director of Fun på Mojang -  bolaget som gör spelsuccén Minecraft

Så blev Lydia Winters Director of Fun på Mojang - bolaget som gör spelsuccén Minecraft

Lydia Winters är förmodligen ensam i världen om titeln Director of Fun. Men så arbetar hon också på Mojang, det svenska företaget som gör spelsuccén Minecraft. Ett jobb hon fick på ett minst sagt ovanligt sätt.

Fler artiklar inom Karriär