Kristoffer Triumf i studion hemma i Vällingby.
Kristoffer Triumf i studion hemma i Vällingby.
Foto: Urban Brådhe

Kristoffer Triumf: folk gillar att bli intervjuade av mig

Kristoffer Triumf gör Sveriges populäraste podcast – Värvet. Men det tog tio år i reklambranschen, och en uppsägning, innan han hittade rätt.

I Värvet, en av Sveriges populäraste podcasts, gör Kristoffer Triumf långa djupintervjuer med svenska profiler hemifrån radhuset i Vällingby. Förra året nominerades han till Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare”, trots att han inte har någon journalistutbildning, och sedan ett år tillbaka har tillräckligt med sponsorer för att leva på verksamheten.

Men så har det inte alltid varit. Värvet började som ett hobbyprojekt 2012, och då gick han back på att köpa nötter och mackor till gästerna och betala deras taxiresor.

- Jag hade bara två tomma händer, ett ljudkort och en dator, berättar Kristoffer Triumf.

Men han hade annat av värde, nämligen tid att göra programmen, och ett brett kontaktnät. För Kristoffer Triumf är ingen nybörjare inom media.

Som 20-åring flyttade han till Malmö och ”behövde något att göra”. Enda utbildningen var ett års teater på folkhögskola, men han lyckades få praktikplats som skribent på Nöjesguiden, och blev så småningom krogredaktör på tidningen i Stockholm.

Men det var dåligt betalt, och när en reklambyrå frågade om han ville göra en krogguide för Absolut Vodka, tackade han ja. Kristoffer inledde en karriär som copywriter och fick flera fina utmärkelser, bland annat ett Guldägg. Ändå var han frustrerad.

- Rent själsligt var det urholkande att jobba med reklam, men jag visste inte vad jag ville göra istället, så det var svårt att ta sig därifrån, säger Kristoffer Triumf.

Men till slut tog det stopp. År 2009 blev han pappaledig, och när han kom tillbaka till reklambyrån där han jobbade fick han sparken.

- Visst var det ett nederlag, men jag trivdes ändå inte i yrkesrollen, säger han.

Samtidigt hade han hunnit skaffa mycket kontakter inom TV, och något år tidigare skrivit ett förslag till ett morgonprogram med humorduon Filip och Fredrik som hette ”Filip och Fredrik läser tidningen”. Idén utvecklades till ”Breaking News”, och Kristoffer blev redaktör för programmet.

- Jag jobbade nästan dygnet runt, bokade in gäster - och började tänka på podcasts. Filip och Fredrik hade sin, och jag hade börjat lyssna på amerikanska Marc Marons podcast WTF och ville göra en på svenska, berättar Kristoffer Triumf.

Efter Breaking News föreslog Fredrik Wikingsson att han skulle intervjua komikern Soran Ismail, vilket blev första officiella avsnittet av Värvet. Då hade varje avsnitt ungefär 100 lyssnare, i dag är de 100 000.

Så hur har tidigare erfarenheter hjälpt honom göra Värvet till en succé? Kristoffer Triumf menar att han haft stor hjälp av sina kontakter.

- Många visste vem jag var, och självklart mailade jag alla när jag gjort en podcast. Dessutom letade jag gäster i en bransch där jag varit verksam länge. Men framför allt har valet av gäster varit avgörande, jag såg till att intervjua personer med stort följe i sociala medier, och som hjälpte till att sprida gospeln, säger han.

Nu siktar Kristoffer Triumf på utlandet. I mitten av maj åker han till New York och LA för att göra intervjuer för en internationell version av Värvet.

- Värvet har en tonalitet jag inte tror finns i USA, och jag har märkt att människor gillar att bli intervjuade av mig. Det kanske blir ett praktfiasko, men jag hoppas att jag har något att tillföra på ett internationellt plan. Jag tror man tjänar på att inte vara rädd för att misslyckas.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Grundarna bakom Tomorro’: ”Om tre tjejer startar en byrå måste det alltid ligga en tanke bakom”

Grundarna bakom Tomorro’: ”Om tre tjejer startar en byrå måste det alltid ligga en tanke bakom”

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. De kvinnliga ägarna av byrån Tomorro' berättar hur det är att jobba i en mansdominerad bransch.

Sju tankevurpor som hindrar dig att göra karriär

Sju tankevurpor som hindrar dig att göra karriär

Underskattar du din expertis? Fokuserar du på det negativa? Tar du stora risker för att undvika förluster? Psykologen listar fallgroparna.

Experten: 6 snabba tips till dig som inte fattar grejen med LinkedIn

Experten: 6 snabba tips till dig som inte fattar grejen med LinkedIn

Linda Hörnfeldt, som är vd på Influencers of Sweden och jobbar med marknadsföring på nätet, ger sina bästa tips till dig som vill satsa på LinkedIn.

Är du trött på det svenska klimatet? Här är 7 yrken som tar dig till värmen

Är du trött på det svenska klimatet? Här är 7 yrken som tar dig till värmen

Det finns mängder med yrken där det råder stor brist på arbetskraft utomlands. Metrojobb listar jobben i andra länder som ger dig både inkomst och sol.

Fler artiklar inom Karriär