Nina Jansdotter tipsar om hur du hanterar kontrollfreak på jobbet. Personerna på bilden har inget med texten att göra.
Nina Jansdotter tipsar om hur du hanterar kontrollfreak på jobbet. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Så hanterar du konkurrenter och kontrollfreak på jobbet

Hur hanterar jag att alla på jobbet är så konkurrensinriktade? Och vad gör jag åt kollegan som är ett kontrollfreak? Metrojobbs karriärsexpert Nina Jansdotter svarar på läsarnas frågor.

Jag jobbar på ett företag med mycket konkurrens. Det gäller att hålla inne med sina planer, annars snor andra möjligheterna framför ögonen på en. Jag är visserligen uppskattad men konkurrensen gör att jag alltid är på min vakt och inte vet vem jag kan lita på. Vad ska jag göra för att visa att jag vill fram och ta mer ansvar – utan att upplevas som ett alltför stort hot för andra?
"Annelie"

Svar:
Tråkigt att stämningen är så tuff, men att veta vad du vill är en bra början. Även om du inte vet vem du kan lita på så råder jag dig att försöka hitta personer du känner dig mer trygg med, och att ni börja hjälpa varandra. Ensam är sällan stark.

Fortsätt göra ett bra jobb, och håll dig framme. Det kommer inte att gillas av alla, och en del blir triggade negativt av att andra tar plats, men det är deras problem.

Självklart ska du inte bli någon dörrmatta, ibland är viktigt att sätta ner foten om någon försöker köra över dig.

Om du fyller dig själv med tankar om att du duger och att det du gör är bra så kommer du hitta kraft och fokus.

Men om stämningen blir för tuff tycker jag att du ska se dig om efter nytt jobb med social gemenskap, där du kan lita på de du jobbar med. Det är viktigt för arbetsglädjen, och finns den inte är det få som gör ett bra jobb i långa loppet.

På mitt jobb finns det en kvinna som inte är min chef men agerar som om var det. Hon lägger sig i och vill kontrollera allt, inte bara mig utan även andra. Hur ska jag hantera detta? Jag har bra relationer till de andra jag jobbar med, inklusive han som är min riktiga chef.
"Eric"

Svar: För det första vill jag poängtera att en människa som nästan tvångsmässigt måste ha koll på allt och alla oftast har låg självkänsla och mår dåligt, så det kan vara jobbigast för henne, även om det också påverkar omgivningen.

När man förstått att det är en kollega som behöver hjälp är det lite lättare att vara empatisk.

Du skriver att du har en bra relation med din riktiga chef och då undrar jag såklart om du tagit upp problematiken med honom. Om inte så är det dags nu, innan situationen tar ännu mer energi från dig.

Du och andra som drabbas får också en möjlighet att träna er i att sätta gränser och kommunicera tydligare. Det är bättre än att ni går omkring och är arga bakom hennes rygg. Personen kanske inte ens är medveten om att hon upplevs som ett kontrollfreak.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär