Annons
Lydia Winters är bland annat ansvarig för merchandise. Här med några Minecraft-mjukisar.
Lydia Winters är bland annat ansvarig för merchandise. Här med några Minecraft-mjukisar.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Så blev Lydia Winters Director of Fun på Mojang - bolaget som gör spelsuccén Minecraft

Lydia Winters är förmodligen ensam i världen om titeln Director of Fun. Men så arbetar hon också på Mojang, det svenska företaget som gör spelsuccén Minecraft. Ett jobb hon fick på ett minst sagt ovanligt sätt.

Datorspelet Minecraft är en braksuccé som sålts i över 15 miljoner exemplar. Bakom spelet ligger svenska Mojang, som omsatte 2,069 miljarder kronor förra året.

Kontoret ligger i Stockholm, och här arbetar 35 anställda. En av dem är amerikanska Lydia Winters, Director of Fun, som ansvarar för Minecrafts community, varumärket, merchandise och olika evenemang - som företagets eget Minecon.

- Det är ett fantastiskt roligt och spännande jobb. Min strategi är att inte försöka bestämma över communityn, utan istället komma på sätt att nå ut till medlemmarna, och hjälpa dem att göra saker med spelet, säger hon.

Ett av hennes mål är att få in mer kultur och lärande i spelet, och hon gillar att arbeta med barn och ungdomar. Speciellt stolt är hon över Minecraft-kvällen på Victoria & Albert Museum i London förra året, då hon bland annat gav en konstnär i uppdrag att göra 21 unika Minecraft-inspirerade konstverk, som såg ut att vara från olika historiska perioder.

- Vi lockade unga som aldrig skulle kommit på tanken att gå dit annars, säger Lydia Winters.

Men så är hon också utbildad lärare, och jobbade några år i hemstaten Florida innan hon insåg att hon valt fel yrke och sa upp sig. Istället började hon arbeta som fotograf, men det kändes inte heller rätt.

Samtidigt gillade hon att spelaMinecraft, och började lägga ut spelvideos på Youtube under namnet MinecraftChick. Kanalen hade snart 30 000 följare, och när Mojang skulle komma till datorspelsmässan E3 i Los Angeles, mailade hon vd:n Carl Manneh, och erbjöd sig att hjälpa till med något i utbyte mot en intervju. “Vi behöver någon som står i vår monter”, blev det oväntade svaret.

- Först trodde jag att de kände till MinecraftChick, men det visade sig sen att de aldrig hört talas om mig. Det valde mig bara för att jag mailat dem, skrattar Lydia.

Lydia åkte dit, ställde sig i montern och pratade med besökarna om spelet. När Carl frågade en jobbsökande grafiker om hon skulle vara beredd att flytta till Stockholm, vände sig Lydia om och sa “jag skulle flytta till Stockholm, men jag är ingen grafiker”.

- Jag vet inte vad som flög i mig. Jag är rädd att bli avvisad, så det är ovanligt att jag gör sådana saker, säger Lydia Winters.

Det visade sig att det behövdes någon som tog hand om Minecrafts community, och två veckor senare var hon anställd.

- I efterhand har jag fått veta att jag erbjöds jobbet för att de såg att jag är bra på att interagera med människor. Jag är väldigt amerikansk och kan prata med allt och alla, säger Lydia.

Första året arbetade hon från USA, men för två år sedan gick flyttlasset till Stockholm. Innan dess hade hon aldrig bott själv, aldrig varit i Europa, och var så rädd för att flyga att hon kräktes innan.

- Jag är känslig och har lätt för att gråta, så det var var väldigt jobbigt, men jag lärde mig otroligt mycket av det. Jag är inte samma person som för tre år sedan. Ibland känns saker fortfarande jobbiga, men jag blivit bekväm med att känna mig obekväm, och låter inte rädslorna hindra mig.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Nätverk lika viktigt som utbildning och kompetens - tio tips för hur du skapar ett

Nätverk lika viktigt som utbildning och kompetens - tio tips för hur du skapar ett

Just nu minglas och nätverkas det för fullt i Almedalen. Men vad är hemligheten bakom att skapa ett bra nätverk? Affärsnätverket Give it Forwards grundare Mona Abou-Jeib och nätverkschefen Hala G. Asfar tipsar.

Nytt program ger utlandsfödda ingenjörer jobb

Nytt program ger utlandsfödda ingenjörer jobb

Det råder brist på ingenjörer i Sverige. Ändå tackar många företag nej till ingenjörer med utländska erfarenheter. Det har Raghad Jasim från Irak fått erfara. Men nu har ett nytt program på Skanska gett henne jobb.

Indien hjälper svenska IT-branschen att lösa kompetenskrisen

Indien hjälper svenska IT-branschen att lösa kompetenskrisen

Indien är landet som toppar listan när svenska företag rekryterar IT-kompetens från länder utanför EU. Det visar siffror från Migrationsverket.

Fler artiklar inom Karriär