Stå på dig. Arbetsgivaren kan inte hålla kvar dig till provanställningen går ut, och inte svänga sig med oskäliga konkurrensklausuler.
Stå på dig. Arbetsgivaren kan inte hålla kvar dig till provanställningen går ut, och inte svänga sig med oskäliga konkurrensklausuler.
Foto: Genrebild. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Så funkar konkurrensklausuler och uppsägning av provanställning

Vad är det för uppsägningstid som gäller vid provanställningar? Och kan arbetsgivaren verkligen hindra dig från att ta anställning hos en konkurrent? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar på läsarnas frågor.

Fråga: Jag har varit provanställd på ett företag som jag inte vill vara kvar på. Nu har jag varit där i fem månader och har blivit erbjuden en tjänst på ett annat företag, med omedelbart tillträde. Men min arbetsgivare säger att de kan hålla kvar mig i en månad, eftersom provanställningen är 6 månader. Stämmer det?
Kristin”

Svar: Om arbetsgivaren eller arbetstagaren vill bryta en provanställning vid prövotidens utgång skall besked lämnas till motparten senast vid prövotidens utgång, annars övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Om ej annat har avtalats kan provanställningen brytas före prövotidens utgång genom besked till motparten.

Du kan alltså efter besked till arbetsgivaren omgående lämna provanställningen om inget annat avtalats i anställningsavtalet om till exempel uppsägningstid.


Fråga: Jag arbetar som säljare på ett medelstort företag. I mitt anställningsavtal finns en konkurrensklausul som förbjuder mig att under ett års tid efter anställningen upphörande börja arbeta hos en konkurrent eller på annat sätt bedriva konkurrerande verksamhet. Någon ersättning för klausulen ges inte. Är en sådan klausul giltig?

Sven”

Svar:
Om inget annat avtalats har arbetstagaren rätt att starta konkurrerande verksamhet eller ta anställning hos en konkurrent när anställningen upphört.

Om arbetsgivaren vill begränsa en arbetstagares möjlighet att konkurrera efter anställningen kan detta endast ske genom en så kallad konkurrensklausul.

Konkurrensklausuler i anställningsavtal är endast giltiga om de är skäliga. Konkurrensklausuler får också endast förekomma hos arbetsgivare som är beroende av självständig produkt- eller metodutveckling.

Bindningstiden - den tid då konkurrensförbudet gäller - får normalt inte vara längre än livslängden på arbetsgivarens skyddsvärda ”know-how” (normalt två år).

Arbetsgivaren är alltid skyldig att kompensera arbetstagaren för den begränsning av yrkesfriheten som förbudet faktiskt innebär.

Arbetsgivaren ska därför kompensera arbetstagaren ekonomiskt för den inkomstförlust som konkurrensklausulen kan innebära.

Vanligtvis sker en sådan kompensation genom att arbetsgivaren betalar i vart fall 60 procent av den tidigare lönen under spärrtiden. Konkurrensklausulen du beskriver är alltså ogiltig.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet