Arbetsgivaren får inte prata om dig på ett sätt som kan uppfattas som förtal.
Arbetsgivaren får inte prata om dig på ett sätt som kan uppfattas som förtal.

Nej - arbetsgivaren får inte säga vad som helst om dig

Får din gamla chef säga vad som helst om någon frågar hur du skött dig på jobbet? Och vad har arbetsgivaren för skyldigheter vid långtidssjukskrivning? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar på läsarnas frågor.

Jag kom inte så bra överens med min förra chef, och sa upp mig. Får hon säga vad som helst om mig om ett företag ringer och ber om referenser?
Sofie”

Svar: Negativa omdömen är ovanligt, istället är det vanligt att utelämna vitsord om arbetsgivaren inte är nöjd.

Arbetsgivaren får inte heller skriva eller tala om dig på ett sätt som kan uppfattas som förtal. Med förtal menas enligt lagen ”att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning”.

Den som känner sig förtalad kan vända sig till polisen för en brottsanmälan.

Kom ihåg att arbetsgivaren även har skyldighet, att på din begäran, utfärda ett arbetsbetyg med vitsord om ditt uppförande och din skicklighet vid utförandet av arbetsuppgifterna, men att du kan begära att arbetsgivaren utesluter uppgifter om uppförande och skicklighet.

Jag har nyligen blivit långtidssjukskriven. Har min arbetsgivare några skyldigheter när det gäller planeringen av min återgång till arbetet?
August”

Svar: Arbetsgivaren ansvarar för arbetsanpassning och rehabilitering så länge det finns ett anställningsförhållande, och för att genomföra sådan anpassning och rehabilitering som kan ske inom, eller i anslutning till, den egna verksamheten.

Rehabiliteringsansvaret omfattar hela verksamheten, inte bara en viss enhet eller ett affärsområde.

Under sjukskrivningen skall du delta vid möten mellan arbetsgivaren och Försäkringskassan och ta aktiv del i rehabiliteringsfrågorna.

Lagen säger också att arbetsgivaren ska bistå med de anpassningar som krävs för att den sjukskrivne medarbetaren ska kunna komma tillbaka till jobbet, som till exempel anpassning av tekniken på arbetsplatsen, arbetsträning och ändrade arbetsuppgifter som ger medarbetaren mer variation.

Det grundläggande regelverket som reglerar arbetsgivarens rehabiliteringsansvar säger att en arbetstagare får vara sjukskriven i maximalt ett år innan ett slutligt beslut kan fattas om personen skall anses vara sjuk tillsvidare, eller om han eller hon måste gå tillbaka till arbetet, eller något annat på arbetsmarknaden tillgängligt arbete.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb