Foto: Alamy

Så blir du chef - experten tipsar

En läsare undrar hur hon ska bära sig åt för att bli chef. Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter har svaret.

Fråga: Jag har en dröm om att bli chef och jag tror verkligen att jag skulle passa för det. Just nu jobbar jag på ett bolag där jag tror att det skulle kunna bli möjligt om ett år eller såHur tycker du att jag ska agera för att skapa mig bästa möjliga förutsättningar och för att vinna över mina konkurrenter? För de är ganska många som också vill samma sak på mitt jobb tyvärr.
"Eva"

Svar: Vad bra att du vet vad du vill för då är det enklare att skapa en karriärplan. Att det är många som vill samma sak är bara naturligt idag och sådant som man får räkna med på de flesta jobb. Att samarbeta kan löna sig mer än att hugga någon i ryggen i sin framfart.

Det är viktigt att du funderar över varför du vill bli chef och vilken som är din chefsprofil. Det är bra att du tänker igenom av två anledningar. För det första för att du ska kunna marknadsföra dig själv på kommande jobbintervjuer och i andra lämpliga sammanhang.

För det andra för att du redan nu ska börja jobba med din självkännedom så att du blir en så bra chef som möjligt, när den dagen kommer. Att du känner dina styrkor och svagheter.

Omvärldsbevaka vad som krävs för att bli chef hos er. Hur brukar rekryteringar ske? Finns det några presumtiva chefsjobb som kommer att bli lediga den närmsta tiden, så att du kan göra dig redo?

Din nuvarande chef eller de på HR är inga tankeläsare. Tala om vad du har för planer för din chef på utvecklingssamtalet, eller tala med någon personalansvarig om du inte känner dig bekväm med att tala med din chef.

Givetvis ska du också prestera på ett sådant sätt som att du visar att du är på gång och kan ta större projekt och med mer ansvar. När du får förtroenden så visa att du kan klara av dem.

Du behöver även utveckla ditt kontaktnät. Connecta med fler på företaget. Skaffa gärna en mentor som visar dig vägen i maktens korridorer. En coach som sparringpartner kan också vara till god hjälp.

Lär dig även mer om chefshantverket, gå chefsutbildningar och läs böcker. Vidareutbilda dig hela tiden. Studera både positiva och negativa ledarförebilder och bygg din egen profil utifrån dina observationer.

Se också över dina sociala mediekanaler så de ser proffsiga ut. Arbetsgivare googlar ofta sina kandidater, även när man söker jobb internt. Då vill du ju knappast att dina planer grusas av att merparten av din kommunikation via sociala medier verkar alltför oproffsig.

Sist men inte minst, visualisera bilden av att du redan nått ditt mål att bli chef.

Heja dig och lycka till!

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär