Karin Rahmqvist är trainee på ABB.
Karin Rahmqvist är trainee på ABB.
Foto: Kim Norman

Traineeprogram tar dig till toppjobben

Det behövs inte alltid yrkeslivserfarenhet för att knipa ett toppjobb. Genom ett traineeprogram kan nyexade studenter gå rakt in på stora företag. En som gjort det är Karin Rahmqvist, trainee på ABB. 

Vad har Ericssons tidigare koncernchef Carl-Henric Svanberg, SEBs koncernchef Annika Falkengren och Leif Östling, vd för Scania gemensamt? Jo, alla har varit trainees.

Ett traineeprogram är som en intern utbildning på ett företag, där tanken är att traineen ska få en nyckelroll inom företaget efter programmets slut.

Konkurrensen om platserna är stenhård och att söka en traineeplats är som att söka ett vanligt jobb, med CV, tester och intervjuer.

Karin Rahmqvist har examen i industriell ekonomi och är trainee på ABB i Västerås sedan ett år tillbaka.

- Jag har alltid hört gott om de större traineeprogrammen och tyckte det verkade vara en bra start på karriären, säger hon.

Under programmet har hon varit på tre olika delar av ABB, i olika roller. Först som assisterande projektledare på en avdelning som sysslar med automation.

- Jag gick bredvid en projektledare för att se vad jobbet gick ut på. Hon delegerade också arbetsuppgifter till mig så jag fick ta mycket eget ansvar, säger Karin Rahmqvist.

Andra och tredje perioden ägnade hon åt kundkommunikation och support, och säljplaner och strategi i två helt andra delar av bolaget.

ABB:s traineeprogram är 12-18 månader långa, och officiellt sett är Karin fortfarande trainee, men har nu en fast placering. På avdelningen där hon började.

- Jag trivdes väldigt bra där, och nu är det jag som är projektledare, säger hon.

I programmet ingår även en utlandsplacering, och om tre veckor åker hon till Zurich i ett halvår.

- Jag visste inte exakt vad jag ville göra när programmet startade, så det är väldigt bra att få pröva på olika saker. Dessutom har det gett mig bättre förståelse för andra delar av verksamheten och ett bra kontaktnät inom företaget, säger Karin Rahmqvist.

Vad är din rekommendation till blivande trainees?
- Sök dig till ett företag som du tycker verkar roligt och spännande, där du kan se dig själv jobba i framtiden. Och var öppen för vilka positioner du tar. Jag vet folk som har fastnat för saker de aldrig trodde att de skulle vilja göra, säger Karin Rahmqvist.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär