Foto: Alamy

Kvinna och chef - så når du toppen

Är du kvinna och fast på mellanchefsnivå? Funderar du på vad som behövs för att ta nästa steg? Här är karriärsråden du förmodligen aldrig fått. 

Stå på dig, skaffa bättre självförtroende, lär dig leda och bygg ditt personliga varumärke. Så ser ofta karriärsråden till kvinnor ut.

- Det funkar för att bli mellanchef. Men för att ta nästa steg och nå toppen gäller det att även förstå organisationens affär, strategi och mål, och din egen roll i sammanhanget. Problemet är att vi kvinnor sällan får höra det, säger Susan Colantuono, CEO för Leading Women, i ett TEDxTalk.

Hon menar att organisationer ofta uppmuntrar män och kvinnor att utvecklas inom olika områden, och tar ett exempel:
- En chef som varit mentor åt två personer berättade att han hjälpte kvinnan att få självförtroende, och mannen att förstå affären, och inte tänkte på att han behandlade dem olika, berättar Susan Colantuono.

Så vem bär ansvaret? Svaret är både individen och organisationen. Och en förändring ligger i bådas intresse.

- Om hälften av ett företags mellanchefer är kvinnor, men inte kandidaterna till högre chefspositioner, bör ledningen fråga sig varför. Har inte kvinnorna tillräckliga kunskaper? Då är det dags att agera, för det betyder att hälften av mellancheferna inte kan affären tillräckligt bra, och det är illa, säger Susan Colantuono.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär