Gå pang på, sluta fokusera på dig själv och håll dig kort. Det är några av stegen mot ett perfekt personligt brev, enligt cv-experten Charlotte Hågård.
Gå pang på, sluta fokusera på dig själv och håll dig kort. Det är några av stegen mot ett perfekt personligt brev, enligt cv-experten Charlotte Hågård.
Foto: IBL/Shutterstock

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev egentligen se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, cv-expert och författare till boken "Stick ut", om hennes bästa tips.

1. Tänk på skillnaden mellan personligt brev och CV
Medan CV:n är en presentation av din utbildning och ditt yrkesliv är det personliga brevet en skräddarsydd presentation till arbetsgivaren. Häll alltså inte in CV:n i brevet. Däremot kan det vara bra att lyfta in meriter från CV:n i brevet som är relevanta för jobbet du söker. För du kan inte räkna med att din CV blir läst om inte brevet väcker intresse.

⇒LÄS MER: Experten: Så ska du absolut inte inleda ditt personliga brev

2. Anpassa
En vanlig miss är att använda samma brev till alla ansökningar. Men det gäller att förklara varför du vill ha exakt det här jobbet och varför du passar för det. Att du tycker det verkar kul och spännande räcker inte. Sätt dig in i arbetsgivarens perspektiv, varför ska de anställa just dig? För att kunna skriva ett bra personligt brev måste du alltså ta reda så mycket som möjligt om både tjänsten och arbetsgivaren.

3. Sälj dig själv
Att sälja sig själv kan vara svårt, men det är exakt vad du måste göra i brevet. Skriv en lista över alla kunskaper och erfarenheter du har och fråga andra vad som är bäst med just dig. Välj sedan ut de saker som är mest relevanta för tjänsten du söker och berätta om dem i brevet. Glöm inte att även ta upp erfarenheter från privatlivet som kan komma till användning i jobbet, till exempel engagemang i föreningar eller språkkunskaper.

4. Undvik det här
Krångla inte till det med detaljer och använd inte jargong eller branschord som vanligt folk inte skulle förstå. Tala inte om vad du inte kan. Dra inte ditt livs historia och berätta inte om eländet i ditt liv. Tänk på att det är ett affärsbrev, så uttryck dig professionellt. Var inte för hurtig och skippa uttryck som tjingeling och hej hopp. Ålder och civilstatus behövs inte heller.

⇒LÄS MER: Experten svarar: Kan jag ha CV och personligt brev i samma dokument?

5. Pang på
Många börjar med att berätta om sig själva. Gör inte det. Inledningen ska vara kort och slagkraftig och förklara vilket jobb du söker och varför du passar för det. Till exempel: ”Jag har med stort intresse läst er annons på Metrojobb.se där ni letar efter en engagerad ochsjälvgående säljare. Det är precis vad jag söker just nu. Att ta fram lösningar och presentera dem för kunden på ett övertygande sätt är mitt jobb sedan 6 år tillbaka.”

6. Formatet
De flesta skriver hela brevet som löpande text, men det är inte alls nödvändigt. Inledningen ska helst vara löpande text, resten kan vara i punktform. Du kan också ställa upp en tabell där ena kolumnen har rubriken ”ni söker” och listar tjänstens kriterier, medan den andra har rubriken ”jag erbjuder”, och visar hur dina kompetenser och erfarenheter matchar kriterierna. När det gäller längden ska brevet inte överstiga en A4-sida.

⇒LÄS MER: 4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

7. Slutet
Istället för ”hej då” bör brevet avslutas med en uppmaning till handling. ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”, till exempel, är en indirekt uppmaning att kalla dig till intervju. Om det är en spontan ansökan, alltså där du inte sett en annons, bör du klargöra om det är du eller arbetsgivaren som förväntas följa upp. Till exempel ”jag ringer er om en vecka”. Eller ”hör av er om det låter intressant”.

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

Experten svarar: Kan jag ha cv och personligt brev i samma dokument?

Experten svarar: Kan jag ha cv och personligt brev i samma dokument?

Hur viktigt är det att de olika delarna i en jobbansökan är skilda åt? Cv-experten Monica Renstig vet vad som gäller.

Fler artiklar inom Personligt brev