"Varför ska vi anställa just dig?" och "Vad var negativt på ditt förra jobb?" är vanliga frågor på jobbintervjun. Svara så ärligt som möjligt – utan att snacka skit!
Foto: IBL/Shutterstock

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna. Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter tipsar om några av de vanligaste, och hur du ska tänka kring dem. 

"Berätta lite om dig själv!"
En uppvärmningsfråga men som kan vara ganska utslagsgivande, speciellt om intervjuaren inte har hunnit läsa på så mycket. Öva på en 2-3 minuters presentation av din utbildning, karriärval och senaste arbetsuppgifter. Ta upp sådant som är relevant för tjänsten. Utelämna privata saker.

LÄS MER: Karriärpanelen svarar: Så stor roll spelar första intrycket

"Vilka är dina styrkor?"

Börja inte rabbla adjektiv, som ”jag är kreativ, social, målmedveten”. Förklara istället hur styrkorna visar sig. Till exempel ”jag är social, på jobbfesterna hänger jag inte med kompisarna utan minglar med presumtiva kunder och har som mål att få med mig minst 20 visitkort hem.”

"Vilka är dina svagheter?"

Var ärlig här. Svaret ska visa på självinsikt, att du vet om dina svagheter och lärt dig hantera dem. Kom också ihåg att en egenskap som är en svaghet i en situation kan vara en styrka i en annan. Förklara gärna det genom att till exempel säga ”jag kan verka kontrollerande, men det är för att jag är noggrann”.

LÄS MER: Det här måste du ta reda på om företaget innan intervjun

"Varför ska vi anställa just dig?"

Här gäller det att förklara hur dina egenskaper matchar företaget och tjänsten. Till exempel: ”Era miljösatsningar känns fantastiskt bra, jag är engagerad i Greenpeace sedan ett år tillbaka.” För att kunna svara gäller det alltså att läsa på om företaget och gå igenom kravprofilen noga.

"Varför finns det en lucka i din cv?"

Många bävar inför frågan, men luckor är vanligare än du tror. Lyft fram vad du gjorde under tiden. Jobbade du volontärt eller hade en utvecklande hobby? Eller berätta hur du motiverade dig själv att inte ge upp hoppet om ett jobb. Då visar du att du är självständig och kan hantera motgångar. 

"Kan du ge exempel på hur du hanterat en problematisk situation på jobbet?"

Det här är en vanlig fråga och här har du chansen att visa hur du hanterat en konflikt eller en krävande kund. Förbered dig på att berätta om några situationer, hur du hanterade dem, hur dina styrkor kom till användning och vad du lärde dig.

LÄS MER: 7 frågor du bör ställa på jobbintervjun

"Vad var negativt på ditt förra jobb?"

Upplev inte frågan som att det är okej att snacka skit. Ta istället upp något som du hade velat förändra på förra jobbet och på vilket sätt. Till exempel ”Många klagade på informationen, ledningen borde sagt att de inte visste istället för att sitta tyst”. Väg gärna upp med något positivt också.

"Vilka egenskaper tycker du en bra chef ska ha?"

Återigen, var ärlig. Berätta utifrån dig själv och var tydlig med att det är utifrån ditt perspektiv, alltså vilken typ av chef just du behöver. Intervjuaren vill veta om du kommer funka med chefen och företagskulturen i allmänhet.

"Vad vill du ha för lön?"

Egentligen ska du inte behöva prata lön förrän du erbjudits jobbet. Men det händer att frågan ställs. Kolla statistik innan kring vad som skulle vara rimligt, fundera på vad du kan acceptera och svara med ett lönespann hellre än en exakt siffra. Fråga också vad de själva tänkt innan du svarar.

LÄS MER: Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

"Var ser du dig om fem år?"

Här är syftet att ta reda på om du ser jobbet som en språngbräda eller om du vill stanna kvar i rollen på sikt. Ibland vill arbetsgivaren ha någon som stannar, ibland en påläggskalv. Svara ärligt så du hamnar rätt, eller försök ta reda på utvecklingsmöjligheterna för tjänsten innan intervjun.

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

8 tecken på jobbintervjun som visar att du inte är den hetaste kandidaten

8 tecken på jobbintervjun som visar att du inte är den hetaste kandidaten

Jobbintervjuer kan vara riktigt svåra, men väntan därefter är ofta värre. Gick det bra? Gick det inte bra?

Fler artiklar inom Anställningsintervju