Foto: Alamy

Så hittar drömjobbet dig på LinkedIn

Är du redan anställd men sugen på ett nytt jobb? Mikolaj Jan Piskorski, professor på affärsskolan IMD, har forskat i hur affärsnätverket LinkedIn kan hjälpa dig ta nästa steg i karriären. Här är hans bästa tips. 

Våga vara med
Många anställda som söker nytt jobb är oroliga för att chefen ska se det. Men att vara med på affärsnätverket LinkedIn ses ofta som positivt av arbetsgivaren. Här är det alltså helt legitimt att visa upp din CV och prestationer, samtidigt som du öppnar upp för att bli rekryterad. Rekryterarna vet om det här, och många använder därför LinkedIn för att hitta kandidater bland personer som redan har jobb.

Skapa en bra profil
Fyll i alla anställningar, arbetsuppgifter och prestationer, till exempel ”under min tid som säljare på företaget ökade försäljningen med 50 procent”. Ta med ideella intressen, språk du talar och länkar till presentationer och publikationer. På sidan "how you rank for profile views" ser du vem i ditt LinkedIn-nätverk som får mest uppmärksamhet. Välj några profiler som liknar din men som får fler visningar, och inspireras.

Sökord
Rekryterarna betalar för avancerade sökfunktioner på LinkedIn. Skriv därför ner de ord du skulle använda för att hitta dig själv och använd dem i profilen. Ta även med orden i ett par statusuppdateringar, det ökar chansen att dyka upp i sökresultaten. Sökorden blir nog inte rätt första gången, så titta under ”who viewed your profile”. Om profilvisningarna inte har ökat med minst 50 procent under tre månader bör du se över sökorden igen.

Målgruppsanpassa

Att många personer tittar på din profil är bra, men det är ännu bättre om rätt personer gör det. Fundera över vilka du vill ska hitta dig och titta sedan på vilka som faktiskt besöker din profil under ”who viewed your profile”. Var finns de rent geografiskt? Vilka företag arbetar de för, och i vilka branscher? Vad har de för befattningar? Om det är ”fel” personer kan du behöva jobba ännu mer med sökorden.

Var öppen

Många är selektiva när någon vill lägga till dem i sitt LinkedIn-nätverk. Men det har visat sig att personer med många kontakter får fler erbjudanden, mycket på grund av att chansen ökar att deras namn hamnar högt i rekryterarnas sökresultat.

Glöm rekommendationer

Personer med många rekommendationer inte får fler jobberbjudanden än personer med få rekommendationer. Se därför rekommendationer som ett sätt att knyta an till tidigare och nuvarande kollegor – en sorts virtuell klapp på axeln. Men räkna inte med att de leder till något mer.

Gå med i grupper
Gåmed i LinkedIn-grupper, särskilt sådana som rör ditt yrke. Inlägg i grupper hjälper till att lyfta din profil bland kollegor och framtida affärskontakter och ökar sannolikheten för att du dyker upp i rekryterarnas sökningar.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb