Foto: Alamy

Snälla chefer har mycket att vinna

Tror du att du måste vara hård och avståndstagande för att bli chef? Inte alls, visar flera studier. Tvärt om - det finns mycket att vinna på att vara snäll.

Hård, bestämd och lite distansierad. Så ser bilden av en traditionell chef ofta ut. Och många tror att medarbetarnas prestationer ökar om chefen sätter extra press på dem.

Emma Seppälä, doktor i psykologi, har studerat resultaten av modern organisationsforskning och pekar på motsatsen.

- Vad det ökar är stressen, och för mycket stress minskar produktiviteten, samtidigt som den ökar sjukskrivningarna och personalomsättningen, skriver hon i amerikanska Harvard Business Review.

Hon förklarar att chefer vinner mer på att vara schyssta – bara de inte låter sig utnyttjas. Bland annat visar studier att chefer som utstrålar värme mer effektiva, redan innan de hunnit bevisa sin kompetens, än de som satsar allt på att vara hårda och skickliga. En anledning är att medarbetarna känner större förtroende för någon som är snäll.

Det finns också undersökningar som visar att medarbetare som behandlas schysst av chefen också blir schysstare mot varandra, och därmed mer produktiva, både individuellt och som team.

Så vad är en snäll chef? Enligt Emma Seppälä är det svårt att definiera exakt, men det handlar om tämligen enkla saker som att respektera och hjälpa andra, osjälviska handlingar och genuin vänlighet.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär