Vi mår sämst i öppna landskap

Dansk forskning visar att de som arbetar i öppna kontorslandskap, med minst sex personer i varje rum, har 62 procent högre sjukfrånvaro än de som sitter i eget rum. Då har forskarna ändå tagit hänsyn till faktorer som påverkar hälsan som kön, ålder, rökning och vikt.

Anställda i ett rum med två personer hade 50 procent fler sjukdagar och de som jobbade i ett litet landskap på mellan 3 och 6 personer hade 36 procent fler sjukdagar. Det var alltså bättre ur hälsosynpunkt att jobba i ett småskaligt landskap än att dela rum med bara en enda kollega.

I studien fick 2400 kontorsarbetare i Danmark svara på frågor om vilken typ av kontor de jobbar på och hur ofta de är sjuka.

Forskarna har inte analyserat vad som gör att sjukfrånvaron varierar mellan olika kontorstyper. Men de pekar ändå på faktorer som bullernivå, ventilation, psykosocial miljö och virus som lätt sprids i öppna lokaler, som tänkbara förklaringar.

Christina Bodin Danielsson är arkitekt och forskar om kontorsmiljö vid KTH i Stockholm.
– Det traditionella, mellanstora kontorslandskapet, med 6-24 personer är det sämsta och också det vanligaste, säger hon.
Hennes studie om hur vi påverkas i olika typer av kontorsmiljöer som publicerades i höstas, visade att det flexibla kontoret bäst näst efter att ha sitt eget rum.
– I ett kontorslandskap är det alltså bäst att inte ha någon egen plats. Men det bygger på att det finns valmöjligheter – att det finns flera plaster lediga, andra rum att sätta sig i eller att det går att ta med sig datorn och sitta någon helt annanstans.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa