Foto: AP

Ledarskapets sju "dödssynder" - enligt Påven

Känner du dig överlägsen? Saknar du humor? Planerar du allt in i minsta detalj? Då har du drabbats av en av de många ”sjukdomar” som är vanliga hos chefer och ledare, enligt Påven.

Påven väckte stora rubriker i slutet av förra året när han läxade upp högsta ledningen inom katolska kyrkan, Kurian, i ett långt tal om ledarskapets femton ”sjukdomar”. Metrojobb har tolkat talet och valt ut sju sjukdomar, eller kanske dödssynder, som chefer och ledare bör akta sig för.

1. Högmod
Känner du dig överlägsen dina underordnade? Som chefer och ledare tror vi ofta att vi är odödliga, immuna och oumbärliga och inte längre behöver granska oss själva. Men ett ledarskap som saknar självkritik och slutar utvecklas är sjukt. Motgiftet är att vara ödmjuk och inse att ingen är ofelbar. Vi är alla organisationens tjänare.

2. Överdriven upptagenhet
Har du svårt att hitta balans mellan jobbet och andra delar av livet? Många låter sig uppslukas av arbetet och struntar i att vila, vilket leder till stress och oro. En tid av vila efter avslutat arbete är nödvändigt, obligatoriskt och bör tas på allvar: genom att spendera tid med familjen och respektera helgdagar som en tid för fysisk och mental återhämtning.

3. Överdriven planering
Tror du att allt kommer att fungera bara du planerar in i minsta detalj? Tänk om. Visst är det bra att vara väl förberedd, men det får inte ske på bekostnad av flexibilitet, nyskapande och kreativitet. Sjukdomen drabbar oss för att det är jobbigt med förändring och mycket mer bekvämt att fortsätta med gamla cementerade vanor.

4. Likgiltighet inför andra
När en individ bara tänker på sig själv, slutar vara ärlig och tappar sin mänskliga värme. När den kunnigaste personen inte vill hjälpa sina mindre kunniga kollegor. När vi lär oss något och sedan behåller det för oss själva istället för att dela det med andra. När vi gläds åt att se andra falla istället för att lyfta upp och uppmuntra dem.

5. Idolisering
En del uppvaktar sina överordnade i hopp om att vinna fördelar. De har fallit offer för karriärism och opportunism och tänker bara på vad de kan få och inte vad de bör ge. Inskränkta, olyckliga människor som bara drivs av sin egen själviskhet. Ledare kan också drabbas av sjukdomen när de uppvaktar andra i försök att vinna lojalitet, underkastelse och skapa psykologiska beroenden.

6. Sura miner
En del tror att de måste se sura och allvarliga ut för att verka seriösa, och att det är bäst att behandla andra bryskt – speciellt de som ses som underordnade – hårt och arrogant. Men sådant beteende är ofta tecken på rädsla och osäkerhet. En ledare måste anstränga sig för att vara artig, lugn, glad och entusiastisk, och aldrig förlora den humor och självironi som gör en människa älskvärd även i svåra situationer. Hur bra är inte en stor dos humor!

7. Egen vinning och exhibitionism
Ibland händer det att ledare slutar vara tjänare, och istället börjar utöva makt för egen vinnings skull. Dessa människor ställer sig gärna i rampljuset för att visa sin överlägsenhet, och tvekar inte att baktala andra. Sjukdomen är farlig eftersom den får människor att ta till vilka medel som helst för att nå sina mål, utan hänsyn till om det skadar enskilda individer eller organisationen.

Källor: Christmas greeting to the Roman Curia, Address of his holiness Pope Francis, w2.vatican.va, 2014-12-22
The 15 diseases of leadership, according to pope Francis, Gary Hamel, Harvard Business Review, hbr.org, 2015-04-14

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär