Foto: Alamy

Människorna gör oss lyckliga på jobbet

Människorna runt omkring oss är avgörande för hur lyckliga vi är på jobbet. Samtidigt får otydlighet och dåliga chefer oss att vilja byta arbetsplats. Det visar en undersökning från Wise Group.

Kollegorna, arbetsklimatet, meningsfullhet och uppskattning gör svenskarna lyckliga på jobbet. Först på andra plats kommer trygghet, lön och förmåner, och på fjärde plats lärande och kompetensutveckling. Det visar Wise Groups årliga undersökning Wise Happiness.

Undersökningen visar också att lite mindre än var tredje anställd är så nöjd med jobbet att de aldrig vill byta arbetsplats. Av dessa lyckliga människor säger 20 procent att de inte stressas av någonting på jobbet, och 70 procent vill absolut inte byta ut sin chef - till skillnad mot arbetstagare över lag där bara 45 procent absolut inte vill byta ut chefen.

Samtidigt vill lite mer än var tredje anställd byta jobb inom två år, och en femtedel skulle gå på dagen om de kunde. Främsta anledningarna är bristande ledarskap och otydlighet. Dessa personer är mycket mer stressande än andra på jobbet, trots att arbetsbelastningen inte är högre. Situationen påverkar dessutom deras lycka negativt, inte bara under arbetstid, utan dygnet runt.

En person som däremot trivs med sin chef och känner att förväntningarna är tydligt kommunicerade har en högre stresströskel och är mindre benägen att vilja byta arbetsplats.

Källa: Wise Group. 2015. Wise Happiness. www.wisegroup.se/wise-happiness

 

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet