En FN-organiserad matutdelning i Somalia 2012, och kommunikatören Charlotte Wiback, som arbetat i många krisområden, bland annat för FN och WHO.
En FN-organiserad matutdelning i Somalia 2012, och kommunikatören Charlotte Wiback, som arbetat i många krisområden, bland annat för FN och WHO.
Foto: Ben Curtis/AP, Stefan Rydesjö

Tio tips till dig som vill ut i världen och hjälpa andra

Drömmer du om att åka ut i världen och hjälpa människor? Så hittar du jobben och undviker fallgroparna. Kommunikatören Charlotte Wiback, som arbetat i många krisområden, tipsar.

1. Alla kan bidra
I en kris behövs oftast läkare, kommunikatörer, elektriker och andra som kan få hjälparbetet att fungera. Men du måste inte åka till ett krisområde, och alla har något att ge. Det bästa är att lära ut något du kan, för kunskapen stannar kvar även när du åkt hem. Är du hantverkare? Lär folk bygga och laga. IT-tekniker? Lär dem bygga nätverk.

2. Kolla upp riskerna
Ta reda på så mycket som möjligt innan du väljer att åka till en plats. Hur är situationen? Vad finns det för risker? Riskerar du att bli kidnappad? Kommer du att se människor dö? Och kan du hantera det, både fysiskt och mentalt? Att vara hjälparbetare kan vara både stressigt och farligt, beroende på var du är.

3. Välj rätt organisation
Det bästa är att arbeta för en stor organisation som redan finns på plats. De brukar ha bättre möjlighet att ta hand om hjälparbetarna, och har bra koll på vad som behövs och vet var behovet är störst. Större aktörer brukar också ha bättre rutiner för att samarbeta med varandra, vilket gör hjälpen mer effektiv.

4. Se över ditt privata skydd
Men räkna inte med att organisationen tar ansvar för dig om något händer. Se över ditt skydd, ofta behöver du en privat försäkring. Fundera också på hemförhållandena. Vad händer om du inte kan arbeta på flera år, till exempel på grund av psykiskt trauma eller en tropisk sjukdom?

5. Åk inte själv
Om du åker själv är risken stor att du stör det planerade hjälparbetet och tar med dig sånt som inte behövs. I värsta fall blir din ”hjälp” en propp som hindrar livsviktiga insatser från att nå fram. Utan rätt kanaler in i landet riskerar du också att fastna i korruption och tvingas lägga alla pengar på mutor.

6.Tänk långsiktigt
Många vill väl, men långt ifrån alla hjälpinsatser är välplanerade. Var kritisk och tänk långsiktigt när du väljer projekt. Tänk att du hjälper till att bygga en skola. Hur ser planen för den ut på sikt? Finns det lärare, och pengar för mat till barnen? Och hur ska maten komma fram?

7. Här hittar du jobben
För jobb som hjälparbetare utomlands kan du bland annat kolla med MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, FN, Röda Korset, WHO eller Devex.com – världens största forum för ”international development jobs”.

8. Se upp för bedragare
Men tyvärr finns det också bedragare, till och med på FN:s jobbsida. Oftast säger de att du fått jobb, men att du först måste skicka pengar. Sedan hör du inget mer. Kom ihåg att aldrig skicka pengar eller andra uppgifter, speciellt inte kontouppgifter, till någon. Oavsett om jobbet är volontärt eller avlönat.

9. Så gör du med jobbet
Ta tjänstledigt, så har du ett jobb att komma tillbaka till. Alternativt ta semester. Vissa har till och med lyckats få arbetsgivaren att sponsra hjälparbetet, som en god gärning från företagets sida.

10. Så använder du hjälparbetet som merit
Ska du använda hjälparbetet som merit när du söker ”vanligt jobb”? Förklara vad det gett dig, på ett sätt som är relevant för arbetsgivaren. Berätta vad du lärde dig om dig själv, dina begränsningar, utvecklingsområden och styrkor – och hur du använde dem i olika svåra situationer.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär