”Yngre barn”, det vill säga under 13 år, får inte arbeta. Undantaget är lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom närmaste familjen, där det inte finns andra anställda, till exempel trädgårdsarbete.
”Yngre barn”, det vill säga under 13 år, får inte arbeta. Undantaget är lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom närmaste familjen, där det inte finns andra anställda, till exempel trädgårdsarbete.
Foto: Alamy

Kan jag strunta i uppsägningstiden? Och vilka arbetsuppgifter får minderåriga utföra? Experten svarar

Arbetsgivaren säger att jag har tre månaders uppsägningstid och måste säga upp mig skriftligen. Vad gäller? Och vad ska jag tänka på när jag anställer ungdomar? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar.

Fråga: Jag har sagt upp mig, och min arbetsgivare påstår att jag har tre månaders uppsägningstid och måste säga upp mig skriftligen. Stämmer det? Och måste jag arbeta under uppsägningstiden? Jag är tillsvidareanställd, och arbetsplatsen har inget kollektivavtal.
Jelena”

Svar:
Du kan säga upp dig när du vill, utan att ange något skäl. Du behöver inte heller säga upp dig skriftligen, såvida ni inte avtalat om det tidigare.

Däremot måste du arbeta under uppsägningstiden, annars kan arbetsgivaren kräva dig på skadestånd. Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, har du en månads uppsägningstid oavsett hur länge du varit anställd. Men den kan vara längre om ni avtalat om det.

Så länge du står till arbetsgivarens förfogande har du rätt till lön och andra anställningsförmåner under uppsägningstiden.

Om arbetsgivaren i väsentlig grad skulle ”åsidosätta sina åligganden” har du rätt att sluta med omedelbar verkan, till exempel om arbetsgivaren dröjer med att betala ut lön eller låter bli att ge dig arbetsuppgifter.


Fråga: Jag anställer ofta unga som extraresurser på sommaren. Finns det något särskilt jag ska tänka på?
Eva”

Svar: Den som inte fyllt 18 år är enligt arbetsmiljölagen minderårig och omges av en mängd skyddsregler. ”Yngre barn”, det vill säga barn under 13 år, får inte arbeta. Undantaget är lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom närmaste familjen, där det inte finns andra anställda, som trädgårdsarbete, lätt utfodringsarbete, frukt och bärplockning och rensning av trädgårdsland.

”Äldre barn”, alltså minderåriga som fyllt 13 år, får ha ett lätt och ofarligt arbete som inte innebär stort ansvar eller är fysiskt eller psykiskt tungt. Äldre barn får inte heller ansvara för värdeföremål eller utföra uppgifter som kan leda till att någon skadar sig. Till exempel får de inte göra tunga lyft eller arbeta i miljöer där det finns risk för våld eller konflikter.

”Ungdomar”, alltså minderåriga som fyllt 16 år, får ha ett normalt och ofarligt arbete.

Det finns också arbetsuppgifter som aldrig får utföras av någon under 18 år, som arbete med asbest, dykeriarbete, bevakningsarbete och transport av pengar.

Som arbetsgivare är det viktigt att du ger den minderåriga en ordentlig introduktion, utser en handledare, och informerar om arbetsuppgifterna och vilka risker som finns. Kom också ihåg att det finns särskilda regler om arbetstider för minderåriga.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet