Har du en fråga som berör arbetsrätt eller karriär? Maila jobbexperten@metro.se
Har du en fråga som berör arbetsrätt eller karriär? Maila [email protected]
Foto: All over press

Hjälp - inhyrd personal tar mitt jobb

Vad innebär en varning från arbetsgivaren? Och måste inte arbetsgivaren plocka bort inhyrda personer innan fast anställda tvingas gå? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar.

Vad är en erinran?

Jag har fått en så kallad erinran av min närmsta chef. Vad betyder det för min anställning? Är det någon skillnad på en erinran och en varning?
"Kickan"

Svar: Orden varning och erinran har normalt samma betydelse, nedan kallade varningar.

Det finns olika typer av varningar enligt svensk arbetsrätt.

En typ av varning är så kallad disciplinär bestraffning, som till exempel löneavdrag och avstängning. En sådan varning kräver stöd i lag eller tillämpligt kollektivavtal, och arbetsgivaren måste förhandla med fackförbundet innan varningen lämnas över.

Det finns också så kallade LAS-varningar som är mer att likna vid en tillsägelse; att påminna arbetstagaren om att inte fortsätta sitt klandervärda beteende eller på annat vis bryta mot sitt anställningsavtal. Arbetsgivaren behöver inte förhandla med fackförbundet vid en sådan varning.

Om varningen är befogad, och tillrättavisningarna inte hjälper, kan saklig grund för uppsägning föreligga och du kan mista ditt arbete.

Inhyrda tar över mitt arbete

Jag har nyligen blivit uppsagd från mitt arbete på grund av arbetsbrist. Men i verksamheten finns inhyrda personer som utför samma typ av arbete som jag. Ska inte arbetsgivaren i första hand plocka bort de inhyrda personerna innan vi fast anställda tvingas gå?
"Ann-Marie"

Svar: Vid arbetsbrist ska arbetsgivaren först utreda om det finns möjlighet att omplacera övertaliga medarbetare till andra lediga tjänster i verksamheten. Är inte detta möjligt ska en turordningslista upprättas för din driftsenhet.

Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställning i samband med uppsägningar.

Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre. Även om du har lång anställningstid kan du alltså bli uppsagd, om du inte har tillräckliga kvalifikationer för de arbetsuppgifter som återstår.

Det är dock som huvudregel arbetsgivaren som bestämmer om man ska säga upp sin egen personal eller avsluta inhyrda personer.

Arbetsgivaren kan alltså fortsätta att hyra in personal som redan finns inne även om tillsvidareanställda sägs upp på grund av arbetsbrist.

Däremot kan kollektivavtal begränsa rätten att utöka inhyrningen när varsel har lagts på grund av arbetsbrist. Begränsningen gäller även under en del av den period då uppsagda har förtur till återanställning. Detaljerna kan skilja sig åt mellan olika kollektivavtal.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet